17 Ιουνίου 2017

Θεόδωρος Δουζόγλου: Ο ομογενής εκ Βενεζουέλας που αγοράζει τα ακίνητα της Γιάννας

Με κινήσεις ματ σε διαγωνισμούς σαρώνει την αγορά ακινήτων της χώρας - Η αρχή έγινε το 2015, όταν αγόρασε το ιστορικό ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς

Ο Θεόδωρος Δουζόγλου εμφανίστηκε στην επιχειρηματική ζωή της χώρας την άνοιξη του 2015, όταν απέκτησε το ξενοδοχείο «Πεντελικόν». Από τότε πραγματοποίησε άλλες επτά αγορές στο real estate, επενδύοντας πάνω από 120 εκατ. ευρώ στη χώρα, κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Ο ομογενής από τη Βενεζουέλα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία εξελίσσεται σε μια μοναδική περίπτωση, καθώς είναι ένας σταθερός και επίμονος επενδυτής στον ελληνικό τουρισμό. Μια επιχειρηματική προσωπικότητα που προσπαθεί να κρατηθεί μακριά από τη δημοσιότητα, ενώ την ίδια στιγμή τραβά την προσοχή με θεαματικές επιχειρηματικές κινήσεις που ξεφεύγουν από τον κανόνα.

Τα στελέχη των διαφόρων εταιρειών ακινήτων που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς πέφτουν σε μαύρη απογοήτευση αν πληροφορηθούν στον ίδιο διαγωνισμό την επιχειρηματική παρουσία του κ. Δουζόγλου. Γιατί όσο διακριτική και χαμηλών τόνων είναι η κοινωνική του παρουσία, τόσο «εκκωφαντικές» και εκτός συναγωνισμού είναι οι οικονομικές του προσφορές. Ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας από τη Βενεζουέλα κινείται ακατάπαυστα, χωρίς να διστάζει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οσοι παρακολουθούν την αγορά ακινήτων είχαν σταματήσει να μετρούν τις αγορές του σε τρία ξενοδοχεία και ένα κτίριο στο κέντρο της Αθήνας. Αλλά είπαμε, ο κ. Δουζόγλου κινείται επιχειρηματικά με ρυθμούς που η ελληνική αγορά έχει ξεχάσει στα αλλεπάλληλα χρόνια της ύφεσης. Αλλωστε, για να είναι ενημερωμένοι πρέπει να προσθέσουν στον κατάλογο τέσσερις ακόμη νέες ιδιοκτησίες που απέκτησε πρόσφατα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας αγόρασε από την Αlpha Bank το συγκρότημα των κτιρίων όπου στεγάζονται οι κινηματογράφοι Village στο Φάληρο, όπως και μία από τις ωραιότερες κατοικίες της Φιλοθέης στην οδό Αθανασίου Διάκου, που παλαιότερα ανήκε σε μεγάλη εμπορική οικογένεια της Αθήνας. Κατά πληροφορίες πάντοτε, οι εταιρείες του κ. Δουζόγλου φέρεται να πλήρωσαν 20 εκατ. ευρώ για το συγκρότημα στο Φάληρο και 6 εκατ. για τη βίλα στη Φιλοθέη.

Και στο Ελ Ντοράντο του ελληνικού τουρισμού
Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον του ομογενούς επιχειρηματία έχει φυσικά στραφεί και στο Ελ Ντοράντο του ελληνικού τουρισμού, τη Μύκονο. Εταιρείες συμφερόντων του κ. Δουζόγλου φέρεται να αποκτούν από την οικογένεια Θεόδωρου Αγγελόπουλου το συγκρότημα των οκτώ κατοικιών στην περιοχή Αγιος Λάζαρος, καθώς και μία παραθαλάσσια έκταση στην Ελιά που έχει αδειοδοτηθεί για ξενοδοχειακή μονάδα. Κατά τις ίδιες πηγές, τα διαδικαστικά της αγοραπωλησίας φέρεται να είναι σε εξέλιξη χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί, ενώ το τίμημα λέγεται ότι ανέρχεται στα 38 εκατ. ευρώ.


Στη Χώρα της Μυκόνου, ο επιχειρηματίας είχε αγοράσει το 2016 και το ξενοδοχείο «Λητώ» μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας που είχε κάνει το ΤΑΙΠΕΔ. Το ξενοδοχείο έχει μόλις 25 δωμάτια, βρίσκεται σε εξαιρετικά προνομιακή θέση και βγήκε στον διαγωνισμό με τιμή εκκίνησης τα 10 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος πάνω από 15 ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, επιχειρηματίες κ.ά. Η εταιρεία Αστέρας 2020 -με υπευθύνους το στέλεχος του κ.. Δουζόγλου, Χρήστο Στεφανίτση και τη κυρία Μαρία-Ελενα Δουζόγλου-Ηλιοπούλου- απέκτησε το «Λητώ» προσφέροντας 16.901.123 ευρώ.

Ξενοδοχείο «Λητώ» στη Μύκονο 

Το απέκτησε το 2016 αντί 16.901.123 ευρώ μέσω της εταιρείας Αστέρας 2020


Οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι κινήθηκαν λίγο πάνω από την τιμή εκκίνησης των 10 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, η προσφορά που υποβλήθηκε από μέλος της οικογένειας Κόκκαλη -που ανοίγεται στον τουριστικό κλάδο- ήταν περίπου στα 12 εκατ. ευρώ. Τεχνοκράτης μεγάλης εταιρείας που πήρε μέρος στον διαγωνισμό έλεγε ότι «το ξενοδοχείο πουλήθηκε μισθωμένο και ο νέος ιδιοκτήτης πρέπει να αποζημιώσει τον επιχειρηματία που το δουλεύει ώστε να το αδειάσει και να το εκμεταλλευτεί. Χρειάζεται και ανακαίνιση, νέα επίπλωση κ.λπ. Ολα αυτά μαζί, με τα σχεδόν 17 εκατ. του τιμήματος ανεβάζουν το κόστος της επένδυσης ίσως και πάνω από τα 21 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για 25 δωμάτια. Είναι σχεδόν ένα εκατ. το δωμάτιο. Ούτε στην 5η Λεωφόρο δεν κάνει ένα εκατ. το δωμάτιο».

Με τον ίδιο επιθετικό τρόπο που αυξάνει τα προσφερόμενα τιμήματα, ο κ. Δουζόγλου κλιμακώνει και τις επιχειρηματικές του κινήσεις. Ο πρώτος στην Ελλάδα που ανακάλυψε την οικογένεια Δουζόγλου ήταν ο maitre των δημοσίων σχέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ως δήμαρχος Αθηναίων το 2001, φυσικά με την οικονομική κάλυψη της οικογένειας, ανέγειρε στην οδό Μιχαλακοπούλου ένα άγαλμα του άγνωστου στο ελληνικό κοινό αγωνιστή για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από τους Ισπανούς, Φρανσίσκο ντε Μιράντα, ο οποίος εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο το 1816.

Κατοικία της οικογένειας Τσαντίλη στη Φιλοθέη
Αγόρασε τη βίλα πρόσφατα αντί 6 εκατ. ευρώ 

Η οικογένεια θα επανέλθει στο προσκήνιο στις 22 Απριλίου 2015, όταν η Αlpha Bank έβγαλε σε πλειστηριασμό το ξενοδοχείο «Πεντελικόν». Το ιστορικό ξενοδοχείο της Κηφισιάς, που λειτουργεί από το 1927 και αναπτύσσεται σε έκταση 11 στρεμμάτων στο Κεφαλάρι, περνά στα χέρια του κ. Δουζόγλου αντί 23 εκατ. ευρώ. Από τότε, και ευτυχώς για τη χώρα, ο κ. Δουζόγλου δεν ξανάβαλε το πορτοφόλι του στο σακάκι. Ακολουθεί το 2016 η αγορά του «Λητώ» που λειτουργεί από το 1952 στη Μύκονο και έπεται η αγορά (σε διαγωνισμό του ΟΤΕ) προπολεμικού κτιρίου στην καρδιά της Αθήνας, Σταδίου 15 και Χρήστου Λαδά, ακριβώς δίπλα στην Παλιά Βουλή και απέναντι από την Τράπεζα της Ελλάδος. Χτισμένο στις αρχές της δεκαετίας του ’30, το κτίριο των 1.400 τ.μ. που για χρόνια στέγαζε τις υπηρεσίες του ΟΤΕ, λέγεται ότι θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο, προς μεγάλη χαρά των παροικούντων εμπόρων, οι οποίοι παρακολουθούν απογοητευμένοι τον μαρασμό της περιοχής. Για τη συγκεκριμένη αγορά ο κ. Δουζόγλου κατέβαλε ποσό της τάξεως των 13 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε η αγορά του ξενοδοχείου «Mistral» στην περιοχή της Καστέλλας του Πειραιά αντί 5 εκατ. ευρώ, project που λέγεται ότι θα φτάσει τα 10 εκατ. με την αναγκαία ανακαίνιση. Οι αγορές των Village Φαλήρου και της εμβληματικής βίλας στη Φιλοθέη έχουν προχωρήσει, οι αγορές των ακινήτων της οικογένειας Θ. Αγγελόπουλου έχουν δρομολογηθεί και το ενδιαφέρον του κ. Δουζόγλου έχει στραφεί πλέον στο κέντρο της Αθήνας, όπου θέλει να αποκτήσει ξενοδοχειακή μονάδα. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πηγές, ο επιχειρηματίας εξετάζει το ενδεχόμενο να κατεβεί στον διαγωνισμό για να αγοράσει το ξενοδοχείο «Ledra» στη λεωφόρο Συγγρού που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Συγκρότημα κατοικιών της Γιάννας Αγγελοπούλου στη Μύκονο

Εταιρείες συμφερόντων Δουζόγλου φέρεται να αποκτούν από την οικογένεια Θεόδωρου Αγγελόπουλου το συγκρότημα των οκτώ κατοικιών στην περιοχή Αγιος Λάζαρος, καθώς και μια παραθαλάσσια έκταση στην Ελιά που έχει αδειοδοτηθεί για ξενοδοχειακή μονάδα. Το τίμημα λέγεται ότι ανέρχεται στα 38 εκατ. ευρώ, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη


Επενδύσεις σε περίοδο κρίσης
Η άνεση και η ευκολία με την οποία ο κ. Δουζόγλου βάζει τα εκατομμύρια στο τραπέζι προβλημάτισε αρκετούς στην αγορά. Ούτως ή άλλως στην Ελλάδα όποιος εμφανίζεται με πολλά χρήματα ή τον κολακεύουμε εμετικά ή τον βρίζουμε. Η απέχθεια του επιχειρηματία προς τη δημοσιότητα σε συνδυασμό με την επενδυτική κινητικότητα που παρουσιάζει είναι φυσικό να ενισχύει τα ερωτήματα. Ωστόσο, οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι όχι μόνο επαρκείς αλλά και ικανοποιητικές και γι’ αυτό άλλωστε συναλλάσσεται με τράπεζες, μεγάλους επιχειρηματίες, Δημόσιο κ.λπ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει άνθρωπος που συνεργάστηκε μαζί του, «τα χρήματα έρχονται από την UBS, δεν είναι από αυτούς που κυκλοφορούν με τα λεφτά στις σακούλες».

Ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στο Κεφαλάρι
Το απέκτησε το 2015 αντί 23 εκατ. ευρώ μετά από πλειστηριασμό που πραγματοποίησε η Alpha Bank

Οπως επισημαίνει άνθρωπος που γνωρίζει προσωπικά τον επιχειρηματία, «το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν γνωρίζαμε την οικογένεια Δουζόγλου δεν σημαίνει ότι πλούτισαν ξαφνικά. Η γιαγιά του ανήκε σε ιστορικά πλούσια ελληνική οικογένεια της Μολδοβλαχίας. Ο πατέρας του έφυγε από τη Ρουμανία λίγο πριν από την έλευση του καθεστώτος Τσαουσέσκου. Ηρθε για λίγο στην Ελλάδα και στη συνέχεια έφυγε για τη Βενεζουέλα, όπου ασχολήθηκε κυρίως με πετρέλαια, αλλά και με γενικότερο εμπόριο. Ο Θόδωρος ασχολήθηκε στη συνέχεια με επιχειρήσεις εφοδιαστικής (logistics) που νομίζω ότι τις έχει ακόμη».

Ο πατέρας του Διογένης Δουζόγλου-Αντωνιάδης ήταν δραστήριο μέλος της ελληνικής ομογένειας και ιδρυτής της Ορθόδοξης Κοινότητας της Βενεζουέλας. Ζούσε στο Καράκας, όπου ανέπτυξε δράση και πήρε πρωτοβουλίες για το ομογενειακό στοιχείο. Η εταιρεία Indian Especieras Company Limited που ίδρυσε το 1955 συνεχίζει τη λειτουργία της στην παραγωγή και συσκευασία τροφίμων καθώς και στην εμπορία εισαγόμενων προϊόντων. Ταυτόχρονα η οικογένεια διατηρούσε και μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Ο πατριάρχης της προς το τέλος του βίου του μοίρασε στην οικογένεια την περιουσία του. Οταν πέθανε, το 2005, ο τοπικός Τύπος έκανε μεγάλα αφιερώματα στην προσφορά και στο έργο του.

Η διακλάδωση της ευρύτερης οικογένειας δεν είναι γνωστή, αλλά υπάρχουν στοιχεία στον τοπικό Τύπο για τον εγγονό Διογένη Δουζόγλου και τον κοσμικό γάμο που έκανε με μια δικηγόρο στην ορθόδοξη ελληνική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, στη Φλόριντα της Βενεζουέλας, παρουσία και του Θεόδωρου Δουζόγλου. Ο Διογένης έχει μία αδελφή, την Νταϊάνα-Κριστίνα Δουζόγλου, η οποία σπούδασε στη Βοστόνη. Γενικότερα, πηγές θέλουν τον κ. Δουζόγλου να κρατά πολύ χαμηλό προφίλ και στη Βενεζουέλα, καθώς η οικογένεια ήταν υποχρεωμένη να συμβιώνει με τον φόβο των απαγωγών. Αποφεύγει συστηματικά τη φωτογράφηση, ενώ υπάρχει σύγχυση για το αν οι ελάχιστες φωτογραφίες του που κυκλοφορούν απεικονίζουν τον ίδιο ή κάποιον συγγενή του.

Αμέσως μόλις ο Θ. Δουζόγλου αγόρασε το ξενοδοχείο «Πεντελικόν» το έκλεισε. Τότε, οι εφημερίδες έγραφαν ότι θα επαναλειτουργήσει σε έναν χρόνο ανακαινισμένο. Στη συνέχεια κυκλοφορούσε στην αγορά ότι είναι σε συζητήσεις με τη Starwood για να αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου, το οποίο όμως ακόμη παραμένει κλειστό. «Ο κόσμος δεν γνωρίζει και γίνεται καχύποπτος», λέει πηγή που τον γνωρίζει. «Θεωρεί ότι υπάρχουν προβλήματα στις συμφωνίες μικρής κλίμακας για το management ξενοδοχείων και θέλει να ολοκληρώσει τον κύκλο των επενδύσεων και να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση για το σύνολο των μονάδων. Γι’ αυτό βιάζεται και προχωρεί στη μία επένδυση μετά την άλλη».

Ο Θ. Δουζόγλου αποφεύγει συστηματικά τη δημοσιότητα, λέει η ίδια πηγή, ενώ προσθέτει ότι πρόκειται για «ιδιαίτερο χαρακτήρα». Εχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός, κατοικεί με την οικογένειά του στα βόρεια προάστια, ενώ τα γραφεία των επιχειρήσεών του στεγάζονται στο «Πεντελικόν». Τα στελέχη του τηρούν αυστηρά τον κανόνα της σιωπής και εκτός από τον κ. Χρήστο Στεφανίτση και τον κ. Γιώργο Τρεπεκλή δεν είναι γνωστοί άλλοι συνεργάτες του. Οι τυχόν ιδιοτροπίες του επιχειρηματία όμως ελάχιστη σημασία έχουν, καθώς κινείται αντίθετα στο ρεύμα και φέρνει τα χρήματά του σε μια χώρα απ’ όπου οι περισσότεροι προσπαθούν να τα βγάλουν.

Village στο Φαλήρο
Το 2016 η αγορά του συγκροτήματος στο Φάληρο κόστισε, 20 εκατ. ευρώ



Το κτίριο του ΟΤΕ στο κέντρο της Αθήνας
Το προπολεμικό κτίριο στη γωνία Σταδίου και Χρήστου Λαδά αγόρασε ο επιχειρηματίας αντί 13 εκατ. ευρώ σε διαγωνισμό του ΟΤΕ





Αλέξανδρος Κασιμάτης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ