09 Ιουνίου 2017

Οι αυταπάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Γιώργου Παπανδρέου

Πώς φθάσαμε από το «λεφτά υπάρχουν» στο «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» - Έχουμε μάθει πως την ιστορία την γράφουν οι νικητές. Μέρος του ελληνικού παράδοξου είναι ότι στην περίπτωσή μας επιχειρούν να τη γράψουν ξανά οι μοιραίοι πρωταγωνιστές...


Η λιτότητα ήταν μονόδρομος ακόμη και αν το έλλειμμα ήταν της τάξης του 10%. υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και αποκαλύπτει τη δική του αυταπάτη (και του Γιώργου Παπανδρέου):

"Εμείς ως τότε πιστεύαμε (σ.σ. μετά τις εκλογές του 09') ότι το έλλειμμα θα είναι 8-9%, άντε βία 10%. Θεωρούσαμε ότι αυτό είναι διαχειρίσιμο. Με τομές βέβαια".

Στη συνέντευξή του στο capital.gr ρωτήθηκε αν υπήρχε άλλος δρόμος, πέρα από τα μνημόνια.

"Δεν το πιστεύω", απάντησε. "Μόνο μία εγγύηση μη πτώχευσης μπορούσε να σώσει την Ελλάδα. Μόνο αν η Ευρώπη είχε αντιδράσει στην κρίση όπως οι ΗΠΑ, που είπαν οτι διαθέτουμε 1 τρισ. και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συμβεί τίποτα, θα είχαμε αποφύγει αυτού του τύπου το μνημόνιο. Αλλά την προσαρμογή θα την είχαμε κάνει. Την λιτότητα δεν θα την γλιτώναμε." προσέθεσε για να μη χαρεί κανείς και στο ενδεχόμενο της απίθανης εναλλακτικής που παρουσίασε.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου μετά τις εκλογές ο κ. Προβόπουλος τους ενημέρωσε ότι το έλλειμμα θα ήτν πάνω από 12%. Ακολουθεί το the game is over του Γιούνκερ.

Ο πρώην υπουργός και εξ απορρήτων του Γιώργου Παπανδρέου αποκαλύπτει μια ακόμη αυταπάτη: του ΠΑΣΟΚ. "Το ΠΑΣΟΚ αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα τότε, δεν είχαν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της κρίσης, ήταν αλλού" λέει χαρακτηριστικά.

Και σαν μην έφταναν η άγνοια του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών και η μακαριότητα του κυβερνώντος κόμματος είχαμε και τρίτη αυταπάτη.

Σε εκείνη την φάση, η ευρωζώνη είναι όμως ακόμα απροετοίμαστη. Δεν έχουν εμπειρία απο μια τέτοια κρίση, όπως αυτή που θα αποδειχθεί η ελληνική. "Είναι ακόμα λίγο χαλαροί", υποστηρίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Με την Ελλάδα που έχει εξαπατήσει την Ευρώπη με τα στατιστικά της στοιχεία οι Ευρωπαίοι ανεβάζουν τους τόνους. Ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών λέει χαρακτηριστικά: "Γιώργο δεν πρέπει κάποιος να λογοδοτήσει; Δεν πρέπει κάποιος να πάει φυλακή;"

Και όπως συμβαίνει συνήθως μετά την αυταπάτη και την εξαπάτηση έρχεται η ώρα της αλήθειας. Δεν υπάρχει plan B!

«Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης πιστεύουν ακόμα οτι με σκληρά μέτρα, οι αγορές θα πειστούν.  "Εμείς τους λέμε οτι αυτό που χρειάζεται είναι μια εγγύηση μη πτώχευσης", λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Capital.gr, αλλά δεν θέλουν να ακούσουν. Όταν λέω στον Σόιμπλε ότι χρειάζεται ένα Plan B, μου απαντά: Γιώργο δεν υπάρχει Plan B. Πάρτε μέτρα και οι αγορές θα πειστούν».

Οι αγορές δεν πείστηκαν. Για την περίφημη σύσκεψη στο Μαξίμου, όταν αποφασίστηκε η προσφυγή στον μηχανισμό, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου λέει: "Κανείς δεν διαφώνησε. Μόνο κάποιες ενστάσεις για το οτι υπογράφουμε μνημόνιο χωρίς να ξέρουμε τα μέτρα που θα
μας ζητήσουν».

Από μηχανής Θεός, για να δώσει άλλοθι σε όλους ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

"Στην διάρκεια της σύσκεψης η γραμματέας του Γιώργου Παπανδρέου μας διέκοψε. Ήταν στο τηλέφωνο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών. Γιώργο μου είπε, δεν έχετε άλλο χρόνο, πρέπει να υπογράψετε".

Στις 19 Μαΐου έσκαγε ένα ομόλογο 9 δισ. ευρώ και χρήματα δεν υπήρχαν. "Έτσι
εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό την άμεση προσφυγή στον μηχανισμό..."