20 Ιουνίου 2017

Κατέθεσε ο Παπακωνσταντίνου στη δίκη Διώτη: «Κάποιοι έφτιαξαν πολιτικές καριέρες πάνω στην λίστα Λαγκάρντ»

Πεπεισμένος ότι οι ενέργειες του πρώην εισαγγελέα και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη στην υπόθεση με το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ, δεν είχαν δόλο, εμφανίστηκε καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.


Ο πρώην υπουργός, ο οποίος πέρασε από το εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου για την ίδια δικογραφία, υποστήριξε , μιλώντας για τα πεπραγμένα επί των ημερών του, ότι η αναζήτησή της λίστας Λαγκάρντ ήταν πολιτική απόφαση, όπως και το να μην πρωτοκολληθει.

Οπως ήταν και πολιτική απόφαση να ερευνηθεί εκ της πλαγιας, δίνοντας δηλαδή ο ίδιος εντολή στον Γιάννη Καπελέρη να μελετήσει τα 20 ονόματα που «φιγούραραν» στην λίστα με τα πιο μεγάλα ποσά.

Μιλώντας για τον Γιάννη Διώτη, ο πρώην υπουργός εξήρε το ήθος και την πορεία του, λέγοντας:

«Δεν προκύπτει από τη λογική αλλά και από την ιστορία του κ. Διώτη ότι είχε δόλο. Εξ όσων γνωρίζω έγινε συσχέτιση των στοιχείων που περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ στη λίστα των 65 CD».

Ο πρώην υπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ήταν μια καλή ευκαιρία να κάνουν κάποιοι πολιτικές καριέρες.

Όσον αφορά την νομική αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει τότε, για το εάν η λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, εάν και ήταν προϊόν υποκλοπής, υποστήριξε ότι η λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα στοιχείο σε σχέση με άλλα και όχι ως βάση αυτοτελούς φορολογικού ελέγχου και με αυτό το σκεπτικό την απέστειλε στον κ. Διώτη.

Την ίδια στιγμή ο κ. Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε «βολές» προς το ΣΔΟΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν εισπράττονται χρήματα από τους φορολογικούς ελέγχους.

«Δεν με ενδιαφέρει πόσα βεβαιώνονται από τη στιγμή που η εισπραξιμότητα είναι κάτω του 1%. Να κάνουν καλύτερη δουλειά και να βεβαιώνουν ότι εισπράττεται. Το ΣΔΟΕ κάνει ότι κάνει τη δουλειά του. Βέβαια το ΣΔΟΕ του 2017 είναι απείρως καλύτερο από αυτό του 2010, διότι όλοι οι υπουργοί προχώρησαν σε νομοθετικές παρεμβάσεις και κυρίως στο ζήτημα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Είχαμε πιο αυστηρή νομοθεσία και από την Ελβετία».

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, περιέγραψε τις επαφές που είχε με τις γαλλικές αρχές για την παραλαβή των στοιχείων, τονίζοντας ότι «οι Γάλλοι ζήτησαν μυστικότητα και εμπιστευτικότητα" και προσθέτοντας ότι τότε "υπήρχε το κλίμα ότι η Ελλάδα δεν είχε πετύχει τους στόχους της για την πάταξη της φοροδιαφυγής και πολλοί προφανώς προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν».

Η δίκη θα συνεχιστεί τον επόμενο μήνα.