10 Ιουνίου 2017

Σαμ Πανόπουλος: Ο Ελληνας μετανάστης στον Καναδά που είχε την έμπνευση για τη «χαβανέζικη» πίτσα

Ηταν Ελληνας. Ζούσε στον Καναδά. Και είχε την «έμπνευση» για την «χαβανέζικη» πίτσα, που πριν από λίγο καιρό δίχασε αρκετούς.

Ο Σαμ Πανόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή στα 83 του, την Πέμπτη. Αλλά άφησε πίσω του μία... νόστιμη κληρονομιά. Μετανάστευσε από την Ελλάδα στον Καναδά το 1954, όταν ήταν 20 ετών. «Γνώρισε» την πίτσα στη Νάπολη, όπου είχε σταματήσει για λίγο το πλοίο με το οποίο ταξίδευε. Αφότου εγκαταστάθηκε στον Καναδά, στην πορεία να γίνει ιδιοκτήτης αρκετών εστιατορίων που γνώρισαν επιτυχία, μαζί με τους δύο αδελφούς του, σύμφωνα με το BBC.

Σε ένα από αυτά τα εστιατόρια, στο Οντάριο, το 1962, ο Πανόπουλος είχε την έμπνευση να προσθέσει ανανά από κονσέρβα, στην πίτσα. «Απλά βάλαμε τον ανανά για πλάκα, για να δούμε τι γεύση θα έχει. Ημασταν νέοι στον τομέα και κάναμε αρκετά πειράματα», είχε εξηγήσει πρόσφατα στο BBC. Αρχικά δοκίμασαν ελιές και αντζούγιες. Αλλά ήταν η εποχή που η κονσέρβα ανανά υπήρχε σε κάθε σπίτι στον Καναδά. Ηδη σέρβιραν κάποια κινέζικα πιάτα και ήξερε ότι οι πελάτες θα δοκίμαζαν κάτι γλυκό και αλμυρό. Ετσι, απλά έβαλε ανανά πάνω σε πίτσα.

Αρκετοί, όπως είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του, τον είπαν τρελό. Αλλά στον ίδιο άρεσε η γεύση και σύντομα άρχισε να διαφημίζει την έμπνευσή του. Τελικά, οι πελάτες λάτρεψαν τον συνδυασμό και έτσι «γεννήθηκε» η λεγόμενη χαβανέζικη πίτσα.

Ο Πανόπουλος βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο φέτος, όταν ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκουόνι Γιοχάνεσον προκάλεσε αντιδράσεις στα social media, επειδή δήλωσε ότι ήταν κάθετα αντίθετος με τον ανανά στην πίτσα, προτείνοντας να... καταργηθεί!

Η συζήτηση πήρε τέτοια έκταση, που ο Τζάστιν Τριντό δήλωσε στο Twitter λάτρης αυτού του πιάτου.

ΡΟΥΛΑ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
iefimerida.gr