13 Ιουνίου 2017

Σόιμπλε: Οι Βρετανοί θα μετανιώσουν για το Brexit- Και τότε θα επιστρέψουν

Οι Βρετανοί αν ήθελαν να αλλάξουν την απόφασή τους για το Brexit θα έβρισκαν ανοιχτές πόρτες επεσήμανε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε εκτιμώντας ότι κάποια στοιγμή θα μετανιώσουν και τότε θα επιστρέψουν.


Ωστόσο, όπως είπε σε ομιλία του στο Βερολίνο, παραμένει ερώτημα αν θα προλάβει ο ίδιος να το ζήσει. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι  η Γερμανία χρειάζεται μια λύση για τη σχεδιαζόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που να προκαλέσει τη μικρότερη ζημιά για όλους.

«Θέλουμε μια λύση που να προκαλεί την ελάχιστη δυνατή ζημιά και για τις δύο πλευρές», δήλωσε προσθέτοντας ότι το Λονδίνο θα παραμείνει σημαντικό σημείο της χρηματοπιστωτικής αγοράς για την Ευρώπη μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο Σόιμπλε είπε ότι η «ατυχής απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων» - μαζί με κάποιες εξαγγελίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης – είχαν εντείνει τις πολιτικές αβεβαιότητες.

Ο βετεράνος πολιτικός προέβλεψε ότι η Βρετανία θα μετανιώσει για την αποχώρησή της από την ΕΕ κάποια στιγμή στο μέλλον. «Και τότε θα επιστρέψουν. Αλλά παραμένει ένα ερώτημα εάν εγώ θα το ζήσω αυτό», δήλωσε ο 74χρονος Σόιμπλε. Σε συνέντευξή του αργότερα στην τηλεόραση του Bloomberg, δήλωσε: «Η βρετανική κυβέρνηση έχει πει ότι εμμένει στο Brexit. Θεωρούμε ότι η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή. Αλλά εάν ήθελαν να αλλάξουν την απόφασή τους, φυσικά θα έβρισκαν ανοικτές πόρτες».

Στην ομιλία του στο Βερολίνο, ο Σόιμπλε απέρριψε επίσης δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η γερμανική κυβέρνηση ασκούσε παρασκηνιακά πιέσεις προκειμένου ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι ως πρόεδρο της ΕΚΤ.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε σε δημοσίευμά του τον περασμένο μήνα, στο οποίο δεν κατονόμαζε τις πηγές του, ότι το Βερολίνο ήθελε ο Βάιντμαν να αναλάβει τη θέση του Ντράγκι το 2019.

«Αυτή η συζήτηση δεν είναι μόνο επιζήμια, είναι και περιττή» δήλωσε ο Σόιμπλε. Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ έχει το δύσκολο έργο να εφαρμόσει μια νομισματική πολιτική που να ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των μελών της ευρωζώνης και ότι ποτέ δεν επέκρινε άμεσα την ΕΚΤ.