14 Ιουνίου 2017

ΚΛΑΜΑ! Η ΜΕΡΚΕΛ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΩΘΕΙ ΤΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ ΤΣΙΠΡΑ-Το Βερολίνο ξεκαθαρίζει: Αρμόδιος θεσμός είναι το Eurogroup

Το Βερολίνο έβαλε «φρένο» στις ελληνικές προσδοκίες για τη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης την Πέμπτη, τονίζοντας ότι τα μέτρα για το χρέος, αν είναι αναγκαία, θα αποφασιστούν το 2018, ενώ ξεκαθάρισε ότι αρμόδιος θεσμός είναι το Eurogroup.


Οταν ρωτήθηκε για τη δήλωση που έκανε την Τετάρτη Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση την Πέμπτη, το ζήτημα θα συζητηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απάντησε:

«Υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όμως αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup».

Επιπλέον, ο Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ, όταν ρωτήθηκε στο κυβερνητικό briefing για το κατά πόσο αναμένεται θετική απόφαση στο Eurogroup, επεσήμανε, σύμφωνα με την Deutsche Welle: «Εχουμε την πεποίθηση ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπεται στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο 2016».

Ομως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει μια εγγύηση και ένας αυτοματισμός για ελάφρυνση του χρέους δεν υπάρχει». Και επανέλαβε την πάγια θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η εκτίμηση για το «αν και ποια μέτρα για το χρέος θα είναι πράγματι αναγκαία θα μπορέσει να γίνει μόλις μετά την πλήρη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος και μετά από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους», «μάλλον στα μέσα του 2018».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Βαϊσγκέρμπερ παρέπεμψε στην πρόταση που συζητήθηκε στο προηγούμενο Eurogroup. Δηλαδή παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα, αλλά για την οικονομική του συμμετοχή θα αποφασίσει μόνο μετά από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το 2018. Αυτό το μοντέλο θα συζητηθεί και την Πέμπτη, παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup, συμπλήρωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Σχετικά με τις προσδοκίες που έχει η Ανγκελα Μέρκελ από τη συνεδρίαση αυτή, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ αρκέστηκε στη δήλωση πως η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ώστε να ολοκληρωθεί αύριο η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, αναφέρθηκε ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διακατέχεται από «την επιθυμία και το ενδιαφέρον – σίγουρα όπως και ο υπουργός Οικονομικών – η αυριανή συνεδρίαση να εξελιχθεί θετικά με καλά αποτελέσματα για την Ελλάδα, για το Eurogroup και για τη Γερμανία.» Προηγουμένως ο κ. Σέφερ παραδέχθηκε έμμεσα πως στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού επικρατεί διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες για τους χειρισμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Όπως ομολόγησε, «στην κυβέρνηση γίνονται εντατικές συζητήσεις».