08 Ιουνίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ-Ιρακινοί κομάντος εκτελούν εν ψυχρώ άμαχο που υποπτεύονται ως συνεργάτη του ISIS

ΤΟ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΜΑΣ, ΩΣ "ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ" ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΟΛΑ, ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΑΣΤΕΙΟ....

Τις λεπτομέρειες μιας εν ψυχρώ εκτέλεσης ενός υπαλλήλου νοσοκομείου στο Ιράκ από Ιρακινούς κομάντος που τον υποπτεύονταν ως συνεργάτη των τζιχαντιστών έδωσε στη δημοσιότητα ο ιρακινός φωτορεπόρτερ Άλι Αρκάντι.

Το βίντεο των 12¨ κατέγραψε ένα μέλος της επίλεκτης μονάδας Emergency Response Division (ERD) τον περασμένο Δεκέμβριο και δείχνει έναν άνδρα με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα να προσπαθεί να ξεφύγει απ’ τους εκτελεστές του προτού τον σκοτώσουν εν ψυχρώ.

Ο Αρκάντι είχε λάβει έγκριση απ’ το Ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών να ακολουθεί την επίλεκτη μονάδα και να καταγράφει την προσπάθειά της να εκδιώξει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από εδάφη που ήλεγχαν και κατέγραψε τις προσπάθειες αλλά και τις ωμότητές τους από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2016.

Μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο RT για το ντοκουμέντο της εν ψυχρώ εκτέλεσης ο Αρκάντι είπε ότι οι εκτελεστές καυχήθηκαν μάλιστα ότι σκότωσαν έναν άοπλο Ιρακινό. Το περιστατικό έγινε στις 12 Δεκεμβρίου 2016, όταν δύο κομάντος -ο λοχαγός Ομάρ Νιζάρ κι ο λοχίας Χαϊντάρ- επέστρεψαν από μια αποστολή. Είχαν καταγράψει την εκτέλεση στο κινητό τους κι όταν γύρισαν στη μονάδα τους έδειξαν το ντοκουμέντο της φρίκης στον Αρκάντι και τουλάχιστον άλλους δημοσιογράφους εκεί.

«Άρχισαν να δείχνουν το υλικό λέγοντας “κοίτα πώς τον σκοτώσαμε αυτόν. Μας οδήγησε σ’ ένα χωριό. Θέλαμε να του πάρουμε πληροφορίες. [Το υλικό] έδειχνε πώς ο λοχίας Χαϊντάρ άρχισε να πυροβολεί ρίχνοντας 6-9 σφαίρες στον άνθρωπο. Μετά ακούς τη φωνή του λοχαγού Ομάρ να λέει “Χαϊντάρ, σταμάτα, φτάνει. Θέλω να του μιλήσω.” Αλλά μετά του έριξε κι αυτός τρεις σφαίρες», είπε.

Από τις συζητήσεις με τους δύο κομάντος προέκυψε ότι δολοφόνησαν τον άνδρα επειδή θεώρησαν ότι τους οδηγούσε σε παγίδα των τζιχαντιστών.

«Η ιστορία που άκουσα απ’ αυτούς ήταν ότι πήγαν σ’ ένα νοσοκομείο. Το άτομο αυτό εργαζόταν σ’ αυτό το νοσοκομείο. Τον πήραν αιχμάλωτο, τον οδήγησαν έξω και του είπαν “δείξε μας που είναι οι τζιχαντιστές. Πρέπει να έχεις πληροφορίες για το πού βρίσκονται.” Εκείνος είπε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του οι μαχητές του ΙΚ ήταν εκεί κοντά, στο χωριό Μπαζουάγια.»

Καθ’ οδόν προς το χωριό συνάντησαν μια γριά γυναίκα, που προειδοποίησε τους κομάντος ότι «μόνον ελεύθεροι σκοπευτές του ΙΚ βρίσκονται εκεί.» Όντας σίγουροι ότι ο αιχμάλωτός τους ήθελε να τους οδηγήσει στα χέρια των τζιχαντιστών οι δύο αξιωματικοί τον εκτέλεσαν.

Ο Αρκάντι κατάφερε να διαφύγει απ’ το Ιράκ με ντοκουμέντα βίαιων βασανιστηρίων και φόνων από τους κομάντος εις βάρος αμάχων που υποπτεύονταν ως συνεργάτες των τζιχζντιστών, παρά τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης να εμποδίσει τα αρνητικά δημοσιεύματα. Η οικογένειά, του, όπως είπε, δέχθηκε έκτοτε απειλές απ’ τους αξιωματικούς της μονάδας, που κάποτε θεωρούσε ήρωες και που υποτίθεται ότι θα ήταν οι πρωταγωνιστές ενός ντοκιμαντέρ του για την επίλεκτη αυτή μονάδα.

Δείτε το βίντεο - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ