15 Ιουνίου 2017

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός κοροϊδεύει τον Τραμπ για τη Ρωσία και τις επιθέσεις του στα media [ηχητικό]

Μπορεί να μην είναι ευρύτερα γνωστός για το χιούμορ του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, αλλά χθες βράδυ έδωσε ένα μοναδικό σόου όταν παρουσία δημοσιογράφων μιμήθηκε τον Ντόναλντ Τραμπ στον ετήσιο χειμερινό χορό της Βουλής στην Καμπέρα.


Η ομιλία του πρωθυπουργού σ’ αυτές τις εκδηλώσεις συνήθως είναι off the record, αλλά ο πολιτικός συντάκτης Λόρι Όουκς του Nine News αποφάσισε να τη δώσει στη δημοσιότητα.

Στο ηχητικό απόσπασμα που διέρρευσε, ο Αυστραλός πρωθυπουργός ακούγεται να μιμείται τον Τραμπ σχολιάζοντας τη συνάντηση που είχαν τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη.

«Ήταν υπέροχα, ήταν ο πιο όμορφος καθησυχασμός που είχα», αστειεύεται. Και συνέχισε σχολιάζοντας με δόση αυτοσαρκασμού την πτώση της δημοτικότητας του ίδιου και του Τραμπ, αλλά και τις συχνές επιθέσεις του τελευταίου στα media – στο αμίμητο πάντα ύφος του Αμερικανού προέδρου.

«Ο Ντόναλντ κι εγώ, κερδίζουμε και κερδίζουμε στις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα κερδίζουμε τόσο πολύ, που κερδίζουμε. Κερδίζουμε όσο δεν κερδίσαμε ποτέ στο παρελθόν. Κερδίζουμε, ναι, ναι, κερδίζουμε. Όχι στις ψεύτικες δημοσκοπήσεις. Όχι στις ψεύτικες. Σ’ αυτές είναι που δεν κερδίζουμε. Εμείς κερδίζουμε στις πραγματικές δημοσκοπήσεις. Ξέρετε, τις διαδικτυακές δημοσκοπήσεις. Είναι τόσο εύκολο να κερδίσεις εκεί. Το ξέρω. Εσείς το ξέρατε; Εγώ το ξέρω κάπως. Είναι τόσο εύκολο να κερδίσεις εκεί», λέει.

Κάποια στιγμή ακούγεται να κάνει υπαινιγμούς και για την έρευνα που γίνεται στις ΗΠΑ για τις σχέσεις συνεργατών της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ με την Ρωσία λέγοντας:

«Έχω αυτόν τον Ρώσο τύπο... Πιστέψτε με, είναι αλήθεια, είναι αλήθεια.»


«Καλοπροαίρετο θάψιμο»

Σχολιάζοντας σήμερα τη διαρροή του ηχητικού αποσπάσματος ο Αυστραλός πρωθυπουργός είπε σε τοπικό ραδιόφωνο ότι η ομιλία του ήταν ένα «καλοπροαίρετο θάψιμο». «Ήταν χιουμοριστικό, τρυφερά χιουμοριστικό. [Η διαρροή] ήταν μια παραβίαση του πρωτοκόλλου, παραβίαση της εμπιστοσύνης κι όλα αυτά, αλλά [η ομιλία] ήταν χιουμοριστική, με αγαθές διαθέσεις.... Έκανα πλάκα, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε.»

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αυστραλία είπε ότι δεν ενοχλήθηκε απ’ την ομιλία του Τέρνμπουλ.

«Κατανοούμε ότι η χθεσινή εκδήλωση είναι κάτι αντίστοιχο με το δικό μας δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου» (όπου παραδοσιακά ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει αστεία για τον εαυτό του και τους αντιπάλους του), δήλωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας.

Η σχέση του Τραμπ με τον Τέρνμπουλ ξεκίνησε άσχημα τον περασμένο Ιανουάριο όταν μίλησαν για πρώτη φορά στο τηλέφωνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε στον Αυστραλό πρωθυπουργό ότι είχε μιλήσει με τέσσερις άλλους ξένους ηγέτες -του Βλάντιμιρ Πούτιν περιλαμβανομένου- κι ότι «αυτό ήταν μακράν το χειρότερο τηλεφώνημα» που είχε ως τότε.

Ο Τραμπ είχε εξοργιστεί με τη συμφωνία που είχε κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα με την Καμπέρα να δεχθεί σε αμερικανικό έδαφος εκατοντάδες πρόσφυγες απ’ τις νήσους Ναούρου και Μάνους και ο Τέρνμπουλ επέμεινε στο τηλεφώνημα για την τήρηση της συμφωνίας.

Το επόμενο επεισόδιο παίχθηκε τον περασμένο Μάιο όταν ο Αμερικανός πρόεδρος έστησε τρεις ολόκληρες ώρες τον Αυστραλό πρωθυπουργό στο πρώτο τους τετ-α-τετ στη Νέα Υόρκη, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφιζε στην Ουάσιγκτον το νομοσχέδιο που θα αντικαθιστούσε το Obamacare.