20 Ιουνίου 2017

Η διαστημική τεχνολογία της NASA στις ελληνικές ΜΕΘ

Τέλος στις επώδυνες και επεμβατικές μεθόδους για την παρακολούθηση των προβλημάτων του κυκλοφορικού συστήματος στον βαρέως πάσχοντα ασθενή, που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, υπόσχονται οι νέες τεχνικές καταγραφής και εκτίμησης των ζωτικών λειτουργιών, οι οποίες παρουσιάστηκαν στη διεθνή συνάντηση επιστημόνων που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ESICM).

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα βασίζονται στα πρότυπα της διαστημικής ιατρικής που ήδη εφαρμόζεται από τη NASA. «Πρόκειται για ασφαλείς και ανώδυνες διαδερμικές εφαρμογές, που παρέχουν στον γιατρό πολύτιμες πληροφορίες για την έγκαιρη θεραπεία του ασθενούς», ανέφεραν οι ομιλητές.

Η υποστήριξη των ατόμων που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γίνεται σήμερα με την εισαγωγή και χρήση καθετήρων και ενδοφλεβίων μικροσυσκευών, ώστε ο εξειδικευμένος εντατικολόγος να αξιολογήσει τα στοιχεία, να ρυθμίσει την αγωγή που χορηγεί στον πάσχοντα και να ελαττώσει τις επιπλοκές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, «οι νέες τεχνικές ανατρέπουν την παραδοσιακή πρακτική, διευκολύνουν τον επιστήμονα, μειώνουν κατά περίπου 15% τον χρόνο παραμονής στη ΜΕΘ και συγχρόνως περιορίζουν τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων»

«Οι μέθοδοι παρακολουθούν και εκτιμούν με αναίμακτο τρόπο την μικροκυκλοφορία. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, χωρίς κίνδυνο επιπλοκών, να προσαρμόζουμε κάθε λεπτό την αγωγή στους βαρέως πάσχοντες», σημείωσε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.

«Οι τεχνικές αναμένεται να εφαρμοστούν άμεσα σε κεντρικά νοσοκομεία των Αθηνών», ανέφερε η κ. Κοτανίδου και πρόσθεσε ότι «μειώνοντας τον χρόνο παραμονής στη ΜΕΘ θα αυξηθεί η δυνατότητα νοσηλείας μεγαλύτερου αριθμού ασθενών, κάτι που ενισχύει την πιθανότητα επιβίωσης όσων χρήζουν εντατικής υποστήριξης».

Το συμπόσιο με θέμα «Αιμοδυναμική Παρακολούθηση στον Βαρέως Πάσχοντα», που πραγματοποιήθηκει στην Αθήνα, αποτελεί το εφαλτήριο για τη διοργάνωση του πανευρωπαΪκού συνεδρίου στη χώρα μας. Τις εργασίες του παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 εντατικολόγοι από όλο τον κόσμο.