16 Ιουνίου 2017

ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΛΕΜΕ! Reuters: Εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης -Ισπανία, Ιταλία, Σλοβακία απειλούν με βέτο


Πρόβλημα από το πουθενά προέκυψε με τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, την οποία απειλούν να μπλοκάρουν η Ισπανία, η Ιταλία και η Σλοβακία.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, «τo Eurogroup ενδέχεται να μπλοκάρει την πιστωτική γραμμή των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αν η τελευταία δεν δώσει...
ασυλία σε τρεις αξιωματούχους του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία, όπως είπε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος την Παρασκευή (σ.σ.: σήμερα)».

Η υπόθεση αφορά σε τρεις τεχνοκράτες από τις χώρες αυτές που είχαν τοποθετηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και διώκονται για την πώληση και την επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του Δημοσίου την περίοδο 2013-2014.

«Αν δεν υπάρξει οριστική διευθέτηση της κατάστασης γι’ αυτούς τους τρεις ειδικούς, το Eurogroup θα μπλοκάρει την πληρωμή», είπε ο Ντε Γκίντος στο Λουξεμβούργο.

Ελληνας αξιωματούχος: Το θέμα είναι υπαρκτό, αλλά όχι τόσο σοβαρό

Ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές, μιλώντας στο iefimerida, υποβαθμίζουν το θέμα που προέκυψε με την απειλή του Ισπανού υπουργού Οικονομικών για μπλοκάρισμα της δόσης, εάν δεν δοθεί αμνηστία σε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία, εναντίον των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για την πώληση και επαναγορά 28 ακινήτων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, το θέμα είναι υπαρκτό αλλά δεν είναι τόσο σοβαρό, που να μπορεί να μπλοκάρει τη δόση. Άλλη ελληνική πηγή σημείωσε ότι «όλοι καταλαβαίνουν ότι σε μια δημοκρατία η εκτελεστική εξουσία δεν δίνει εντολές στη δικαστική», συμπληρώνοντας ότι όντως υπάρχει δυσαρέσκεια, αλλά ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει απάντηση διαδικαστικού χαρακτήρα από την ελληνική κυβέρνηση.

Ανάλογη απάντηση επί του ίδιου θέματος έδωσε και ευρωπαϊκή πηγή, εκτιμώντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι τόσο σοβαρή η εμπλοκή. Είναι σε φάση επίλυσης, απ' όσο γνωρίζω».