08 Ιουνίου 2017

Βρετανία: Καταρρέουν οι ψεκασμένοι του Ukip, ένα χρόνο μετά το Brexit [εικόνες]

Το ευρωφοβικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ αναμένεται να συγκεντρώσει μόνο 5% των ψήφων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που γίνονται σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία.

Το ακραίο βρετανικό κόμμα δεν μπόρεσε ποτέ να συνέλθει από την αποχώρηση του ηγέτη και ιδρυτή του Νάιτζελ Φάρατζ.


Αυτό είναι ένα παράδοξο του Brexit : ένα χρόνο μετά την νίκη του, το κόμμα που δούλευε επί 20 χρόνια για να αποχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, απειλείται με κατάρρευση. Μετά από τρία σχεδόν χρόνια ηγεμονίας στην πολιτική ατζέντα της Βρετανίας, το Ukip (United Kingdom Independence Party) βρίσκεται πάλι στο περιθώριο, όπως ήταν στο παρελθόν.
Το 2014 το ευρωφοβικό κόμμα είχε σπάσει όλα τα ρεκόρ με 27% στις ευρωεκλογές και ήταν πρώτο. Είχε τότε προκαλέσει τρόμο στους Συντηρητικούς, πριν από τις βουλευτικές του 2015, στις οποίες το Ukip πήρε 13%. Αλλά στις δημοτικές εκλογές του Μαίου 2017, το Ukip κατέρρευσε στο 5% και δεν αναμένει καλύτερα ποσοστά στις βουλευτικές της Πέμπτης, 8 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκλέξει κανέναν βουλευτή.
Μετά την αποχώρηση του εμβληματικού ηγέτη του Νάιτζελ Φάρατζ, το Ukip, μπλεγμένο σε εσωκομματικό πόλεμο, δυσκολεύτηκε να ακολουθήσει μια στρατηγική επιβίωσης. Ο Φάρατζ, ο οποίος προέβλεπε ότι το κόμμα του θα καταρρεύσει, προτίμησε να κρατήσει την έδρα του ευρωβουλευτή παρά να προσπαθήσει να εκλεγεί στις βουλευτικές.
Ο διάδοχός του Paul Nuttall (μετά την ηγεσία 18 ημερών μια επικεφαλής που παραιτήθηκε) αποφάσισε τελικά να κατέβει στις βουλευτικές εκλογές. Αλλά η πρώτη ήττα ήρθε σε τοπική βουλευτική εκλογή τον Φεβρουάριο του 2017, στο Stoke-on-Trent, στα βόρεια της Αγγλίας, όπου απέτυχε να εκλεγεί.


Αυτή τη φορά ο νέος ηγέτης του Ukip δοκιμάζει την τύχη του στο Lincolnshire, το οποίο ψήφισε σε ποσοστό 76% υπέρ του Brexit. Αν αποτύχει, τότε παίζει το κεφάλι του για την ηγεσία του κόμματος.
Σήμερα, οι μισοί ψηφοφόροι του Ukip δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το Συντηρητικό κόμμα και την Τερέζα Μέη. Ο Νάιτζελ Φάρατζ προσπαθεί να της ασκήσει κριτική λέγοντας ότι «χρησιμοποιεί τις ίδιες λέξεις και εκφράσεις με τις δικές μου που είχα πριν από 20 χρόνια».
Για να δώσει φτερά στο Ukip που καταρρέει, ο Paul Nuttall επέλεξε μια ακροδεξιά ρητορική, εναντίον του Ισλάμ. Ζήτησε, μεταξύ άλλων, να γίνονται ετήσιοι έλεγχοι σε κορίτσια που υπόκεινται σε κλειτοριδεκτομή και απαγόρευση της μπούρκας. Ο βασικός χορηγός του κόμματος, ο Arron Banks διαπιστώνει ότι «υπό την τωρινή του ηγεσία, το Ukip, χωρίς ριζοσπαστικό πρόγραμμα, είναι τελειωμένο».