05 Ιουλίου 2017

ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΠΗΡΑΝ 13η ΣΥΝΤΑΞΗ! «Τέλος» επικουρικών για 4.500 συνταξιούχους του ταμείου τραπεζοϋπαλλήλων

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το επικουρικό ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων (ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ), με μεγάλα θύματα 4.500 συνταξιούχους, οι οποίοι είδαν μέσα στο καλοκαίρι τις επικουρικές τους συντάξεις να «καταργούνται».


Και αυτό γιατί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθερίας του Τύπου και του ependisinews.gr, την 1η Ιουλίου 2017 το ταμείο συρρίκνωσε τη σύνταξη στα 2/3 των συνταξιούχων του καταβάλλοντάς τους 50 ευρώ μεικτά -47,5 ευρώ καθαρά- βοήθημα, αντί της υπολογισμένης βάσει καταστατικών διατάξεων σύνταξής τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνταξιούχος που λάμβανε 194 ευρώ τον μήνα επικουρική σύνταξη είδε στον λογαριασμό του 47,5 ευρώ!

Το ταμείο έχει μετατραπεί εδώ και αρκετά χρόνια σε ωρολογιακή βόμβα, καθώς ύστερα από απανωτά χτυπήματα έχει απολέσει μεγάλο μέρος των αποθεματικών του. Επίσης έχει ξεσπάσει διαμάχη ανάμεσα σε εργαζόμενους και σε συνταξιούχους, καθώς οι πρώτοι επιρρίπτουν τις ευθύνες στους δεύτερους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο.

Τους κατηγορούν για το γεγονός ότι οι συνολικές συντάξεις που έχουν λάβει υπερβαίνουν τις καταβληθείσες εισφορές.

Τον Μάρτιο του 2015 πραγματοποιήθηκε γενική και καταστατική συνέλευση του Ταμείου και αποφασίστηκε το νέο καταστατικό. Ωστόσο κατά τους συλλόγους των συνταξιούχων η διαδικασία ήταν «παρωδία» και το καταστατικό επιβλήθηκε με πραξικοπηματικό τρόπο.

Το συγκεκριμένο καταστατικό οδήγησε σε αναδρομικό επανυπολογισμό των συντάξεων με άλλους μικρότερους συντελεστές αναπλήρωσης και μετατροπή του συντάξιμου χρόνου σε συντάξιμες ημέρες. Το αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσουν νέες μεγάλες μειώσεις των επικουρικών τους συντάξεων, οι οποίες την τελευταία τριετία μειώθηκαν κατά 72%.

Μάλιστα, το εν λόγω καταστατικό ακυρώθηκε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών τόσο για τις αντισυνταγματικές και παράνομες διατάξεις του όσο και για τον τρόπο με τον οποίο αυτό επιβλήθηκε. Ωστόσο, παρά την απόφαση και παρότι η έφεση που έχει ασκήσει το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ θα εκδικαστεί τον Φεβρουάριο του 2018, η διοίκηση εφαρμόζει το καταστατικό, καταργώντας στην ουσία τις επικουρικές συντάξεις στους λεγόμενους «κόκκινους» συνταξιούχους.

Το «πάτημα» της διοίκησης του Ταμείου είναι η προσωρινή διαταγή αναστολής της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών μέχρις ότου εκδικαστεί σε εφετειακό βαθμό η υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο Ταμείο λειτουργεί σε υποκατάσταση της υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης. Αυτό σημαίνει πως το πρόβλημα που έχει προκύψει εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εργασίας.