19 Ιουλίου 2017

13 «ελεύθεροι» κι ένας βλαξ!

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Στις σπασμένες βιτρίνες της Ερμού, δεν βλέπεις τον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό της Ελλάδας αλλά την ραγισμένη ταυτότητα της «εθνικής ιδεολογίας».

Όλα ξεκινούν από τα σχολεία. Με τα ψέματα και τις ανοησίες της προγονοπληξίας. Με τις ασύλληπτες ανοησίες περί συνέχειας, ηρωικών προτύπων και ένα σωρό άλλων  εμμονών στα μυθεύματα της παράδοσης.


Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η δημιουργία ενός τύπου «κωλοέλληνα», αυτιστικού και κλεισμένου στην καρακοσμάρα του.

Το καταφύγιο, εν τω μεταξύ, του υποκριτή είναι ο απόλυτος ναρκισσισμός και η εγωπάθεια. Η δικαστική υπόθεση της Ηριάννας έχει πολλούς λίγους τιμητές και αναρίθμητα θύματα. Κυρίως, όμως, έχει αναδείξει πολλούς επαναστάτες. Και μέσα από το «ηρωικό ιδεώδες» η κατάληξη είναι και πάλι η βία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει καλά ότι υπάρχει ένα φιλικό σε «επικά σύνδρομα», κοινό που εξέθρεψε ο κρατισμός, εδώ και δεκαετίες. Και αυτή ακριβώς, την κρίσιμη μάζα δεν θέλει να απαρνηθεί. Το άλλο, είναι η διαχρονική απαξίωση των θεσμών, από το πολιτικό σύστημα και την μικροκαπιταλιστική ελληνική κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, εδώ χρειάζεται ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα δημιουργήσει έναν εντελώς διαφορετικό Έλληνα από τον σημερινό. Να μπαίνει ρε παιδί μου, ο δάσκαλος στην τάξη και να μην ασχολείται με τα μαθήματα. Να εξηγεί στο παιδί τι θα πει δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία, δίκαιο, πολιτεία, θεσμοί, νόμοι, συνύπαρξη, διαλεκτική, επιχείρημα, δίκαιο, αγάπη, έρωτας, φιλία και σχετικότητα των πραγμάτων.

Να φτιαχτεί κάποτε, ένας Έλληνας που να μην αποθεώνει τις απόψεις του, να μην νομίζει ότι το δικό του δίκιο απλώνεται σε όλο το σύμπαν και να μην νομίζει ότι αυτός είναι καλός άνθρωπος ενώ οι άλλοι δεν είναι.

Να καταργήσουμε το απόλυτο σ΄αυτή τη χώρα και να πιστέψουμε στο σχετικό. Να ηρεμήσουμε λίγο, να ησυχάσουμε από τις φαντασιώσεις μας. Να μην θέλουμε να επικρατήσουμε «εμείς» επειδή οι «άλλοι» δεν μας μοιάζουν. Γιατί αν λείψουν οι «άλλοι», θα φαγωθούμε στο τέλος και μεταξύ μας.

Για δεκαετίες το «αυγό του φιδιού» σπάει και γεννιούνται «φασιστάκια» ολοκληρωτισμού στις φωλιές των κομμάτων. Δεν είναι οι περισσότεροι αλλά το μέγεθός τους είναι συμβολικό. Και το ιδεολογικό κέρδος που εξασφαλίζουν για τον λαϊκισμό των πολιτικών είναι μεγάλο. Ο Τόσκας ξέρει καλά ότι 30 μπαχαλάκηδες στην Ερμού, τρέφουν τον μύθο της επανάστασης για τον φαντασιόπληκτο μικροαστό που μεγάλωσε σε ένα «εκτροφείο ηλιθίων» που είναι το ελληνικό σχολείο και τα σκουπίδια της υστερικής τηλεόρασης. Ξέρει καλά να παίζει με τα ταπεινά ένστικτα όλων αυτών που δεν έχουν ιδέα για δικαιώματα, θεσμούς και διάφορα άλλα «ελαττώματα» της Δύσης…

Η νέα κυβέρνηση, όποτε και αν προκύψει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτεί είναι να σβήσει το μίσος για τον αστικό πολιτισμό. Το πώς θα το κάνει είναι άλλη υπόθεση. Τουλάχιστον, ας κατανοήσει ότι είναι το μεγάλο εθνικό αίτημα για το μέλλον.

Η είδηση είναι πως  13 από τους 14 συλληφθέντες για τα επεισόδια στην Ερμού, αφέθηκαν ελεύθεροι. Μόνο ένας  κρατήθηκε. Και αυτός επειδή είχε μαζί του ποσότητα χασίς...!

http://www.liberal.gr/