07 Ιουλίου 2017

Η κρυμμένη όαση της Πελοποννήσου -Το φαράγγι με τις 15 λίμνες και τον καταρράκτη των 25 μέτρων [εικόνες]

Στον Νομό Μεσσηνίας, στην κοινότητα Χαραυγή του Δήμου Μεσσήνης, βρίσκεται το Πολυλίμνιο. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από πολλές λίμνες. Λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους δημιουργούνται λίμνες και καταρράκτες.

Ο καταρράκτης της Κάδης δεσπόζει ανάμεσα στα μεγάλα και κοφτερά βράχια του φαραγγιού και τα γαλαζοπράσινα νερά του σκάνε πάνω στην επιφάνεια της λίμνης από ύψος 25 μέτρων.

Ο μικρός επίγειος παράδεισος με τις μικρές λίμνες και καταρράκτες είναι περικυκλωμένους από ελαιώνες και αμπέλια.

Συνολικά 15 λίμνες με τις ονομασίες Μαυρολίμνα, Κάδη, Καδούλα, του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας βρίοσκονταν καλά κρυμμένες για πολλά χρόνια και σχετικά πρόσφατα έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό.

Μάλιστα το καλοκαίρι που ο υδράργυρος ανεβαίνει είναι πολλοί αυτοί που προτιμούν τα δροσερά νερά των λιμνών του Πολυλιμνίου για να κάνουν το μπάνιο τους, όπως για παράδειγμα στη λίμνη Καδούλα, η οποία πήρε το όνομά της από το σχήμα της που μοιάζει με καρδιά. Ο καταρράκτης προσφέρει μία μοναδική εμπειρία σε όποιον τον πλησιάσει, ενώ οι πιο τολμηροί επιδίδονται σε εντυπωσιακές βουτιές από τους γύρω βράχους, στα βαθιά νερά της λίμνης.

Είναι πολύ εύκολο να βρει κανείς το Πολυλίμνιο, ακολουθώντας το δρόμο από Καλαμάτα προς Πύλο. Κοντά στο χωριό Καζάρμα υπάρχει το χωριό Χαραυγή, από όπου ξεκινάει το μονοπάτι προς το πολυλίμνιο (υπάρχει ταμπέλα που κατευθύνει προς Πολυλίμνιο στον κεντρικό δρόμο).