21 Ιουλίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ! Πρόγραμμα 1,6 δισεκ. ευρώ ενέκρινε το ΔΝΤ για την Ελλάδα, με "απαγόρευση" εξόδου στις αγορές

Πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ύψους περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά από πολύωρη συνεδρίαση στην Ουάσιγκτον.


Η έγκριση δόθηκε επί της αρχής, που σημαίνει πως τα χρήματα θα παρακρατηθούν έως ότου οι ευρωπαίοι εταίροι καταρτίσουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του. Το Ταμείο εκτιμά πως το ελληνικό χρέος επί του παρόντος είναι μη βιώσιμο.

Το ποσό των 1,6 δισεκ. ευρώ είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα δάνεια έως 86 δισεκ. ευρώ που έχουν συμφωνήσει να καταβάλουν οι Ευρωπαίοι στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου. Η συνεισφορά του ΔΝΤ φαντάζει μάλλον συμβολική και εκφράζει τη βούληση του οργανισμού να παραμείνει στο πρόγραμμα, που είναι πολιτικά απαραίτητο για πολλές βορειοευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Νωρίτερα, η «Wall Street Journal» μετέδωσε πως το πρόγραμμα θα θέτει πλαφόν στο δημόσιο χρέος γύρω στα 325 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στο σημερινό επίπεδο του χρέους. Η εν λόγω πληροφορία δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί καθώς δεν έχουν δημοσιευτεί οι όροι του νέου προγράμματος.

Εάν οι πληροφορίες της WSJ επιβεβαιωθούν, πρακτικά το Ταμείο θα αποθαρρύνει την Ελλάδα από την επάνοδο στις αγορές ομολόγων, που θα οδηγούσε σε συσσώρευση νέου χρέους, καλώντας την εμμέσως να δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις.

Η Αθήνα θα μπορεί θεωρητικά να δανειστεί χρήματα από τις αγορές, όμως θα πρέπει να καταφύγει σε εναλλακτικές λύσεις κι όχι ευθέως σε έκδοση νέων τίτλων.

Παράλληλα όμως, η φερόμενη απόφαση του Ταμείου να επιβάλει αυστηρό πλαφόν ουσιαστικά εντείνει και την πίεση στους ευρωπαίους εταίρους να δεχτούν μέτρα σημαντικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και εν τέλει να μπορεί η χώρα μας να βγει στις αγορές σε βάθος χρόνου.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/351576/programma-16-disek-euro-enekrine-to-dd-gia-tin-ellada/