Έργο-μαμούθ 17 δισ. ευρώ: Πως μπορεί να φτάσει ο Δούναβης στη Θεσσαλονίκη!

Στα σκαριά συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας-Σκοπίων που θα αναβαθμίσει την συμπρωτεύουσα

Ένα… φαραωνικό έργο που μπορεί να αλλάξει τη γεωστρατηγική σημασία της Θεσσαλονίκης υπάρχει στα χαρτιά.

Πρόκειται για την πλωτή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι και την Κεντρική Ευρώπη μέσω των ποταμών Αξιού και Μοράβα.

Η βαλκανική διώρυγα θα έχει συνολικό μήκος 650 χλμ. και θα διασχίζει Ελλάδα, Σκόπια και Σερβία, καταλήγοντας στον Δούναβη και από εκεί σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, και όχι μόνο.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο project που ανοίγει νέους ορίζοντες τόσο στις μεταφορές εμπορευμάτων και ανθρώπων αλλά και τον τουρισμό. Κυρίως, όμως, αναβαθμίζει τον κομβικό ρόλο της Θεσσαλονίκης καθιστώντας την πύλη του ποτάμιου δικτύου της ΕΕ και κεντρικό κόμβο διακίνησης φορτίων από και προς την Ευρώπη.

Το έργο φαίνεται ότι βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των κυβερνήσεων των τριών χωρών αλλά και της Κίνας που ενδιαφέρεται για την εξεύρεση εναλλακτικών οδών που θα οδηγούν ταχύτερα και με χαμηλότερο κόστος τα προϊόντα της στην Ευρώπη.


Έργο-μαμούθ 17 δισ. ευρώ: Πως μπορεί να φτάσει ο Δούναβης στη Θεσσαλονίκη! Έργο-μαμούθ 17 δισ. ευρώ: Πως μπορεί να φτάσει ο Δούναβης στη Θεσσαλονίκη! Reviewed by Dexi Extrem on 7/30/2017 04:08:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: