12 Ιουλίου 2017

ΘΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΟΥΝ ΑΛΛΑ Η ΤΡΟΪΚΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΣΤΑ 4! Μετά από 8 χρόνια! Σήμερα βγαίνει η Ελλάδα από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος – Τι είναι και τι σημαίνει

Η ανακοίνωση του τερματισμού της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας θα γίνει σήμερα στις 15:30 τοπική ώρα Βρυξελλών από τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.


Θα έχει προηγηθεί συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων, ενώ το "καλό νέο" θα μεταφέρει ο Πρόεδρος Γιούνκερ στην Θεσσαλονίκη, όπου και του απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα της νομικής του ΑΠΘ.

Η απόφαση πρότασης για τερματισμό της διαδικασίας (EDP) θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Συμβούλιο των κρατών-μελών - κανονικά σε σύνθεση Υπουργών Οικονομικών, δηλαδή τον Οκτώβριο στο Λουξεμβούργο (καθώς η συνεδρίαση του Ταλίν, είναι άτυπη).

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η Ελλάδα εξέρχεται από το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και εισέρχεται στο προληπτικό. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν αναμένεται να ζητηθούν από τις Βρυξέλλες, άλλη φορά, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.

Το κριτήριο για την έξοδο από το EDP είναι το αν έχει η χώρα «με βιώσιμο και διατηρήσιμο τρόπο» έλλειμμα κάτω του 3%. Το 2016 έκλεισε για την Ελλάδα με ελαφρά πλεονασματικό προϋπολογισμό (+0,6%). Ο ορισμός και η απόδοση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν σχετίζεται με τη διαδικασία.

Η κίνηση της Κομισιόν αποτελεί ταυτόχρονα και ψήφο εμπιστοσύνης για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, όπως έχει προβλέψει ο Κλάους Ρέγκλιγκ του ESM «στα τέλη του 2017 ή τις αρχές του 2018».

«Η Ελλάδα», είπε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM  «δεν χρειάζεται να αναζητήσει μεγάλα ποσά, αλλά όλες οι χώρες που αποκατέστησαν στον αυτόνομο δανεισμό τους έχτισαν σταδιακά μια καμπύλη αποδόσεων».

Η Ελλάδα είχε αρχίσει να χτίζει αυτή την καμπύλη το 2014, όμως η περιπέτεια του πρώτου εξαμήνου του 2015 την έστειλε πίσω σε πολύ χειρότερο χρονικό σημείο.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
http://www.star.gr

Τι είναι και τι σημαίνει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) της ΕΕ είναι ένα σύνολο κανόνων που διέπουν τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών της ΕΕ. Έχει ως στόχο τη διασφάλιση υγιών δημοσιονομικών και αποτελείται από δύο σκέλη. Το προληπτικό σκέλος εξασφαλίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική των χωρών της ΕΕ ασκείται με βιώσιμο τρόπο. Το διορθωτικό σκέλος καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες θα πρέπει να αναλάβουν δράση σε περίπτωση που το δημόσιο χρέος τους ή το δημοσιονομικό έλλειμμα θεωρηθεί υπερβολικό.

Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) προβλέπεται από το άρθρο 126 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενισχύει το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν ότι έχουν υγιή δημοσιονομικά και ότι πληρούν δύο κριτήρια:

• το δημοσιονομικό τους έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ)·

• το δημόσιο χρέος (δημόσιο χρέος και χρέος δημόσιων υπηρεσιών) δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.

Κάθε Απρίλιο, οι χώρες της ευρωζώνης υποβάλλουν προγράμματα σταθερότητας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, ενώ οι χώρες εκτός ευρωζώνης υποβάλουν προγράμματα σύγκλισης στα ίδια όργανα.

Ένα πρόγραμμα σταθερότητας ή σύγκλισης θα πρέπει να περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο της χώρας (ΜΔΣ), καθώς και πληροφορίες σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί. Περιλαμβάνει επίσης ανάλυση των επιπτώσεων αλλαγών στις βασικές οικονομικές παραδοχές σχετικά με τη δημοσιονομική θέση της χώρας.

Τα προγράμματα εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν τα κριτήρια δεν πληρούνται, το Συμβούλιο εκκινεί ΔΥΕ με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο της ΔΥΕ, η χώρα πρέπει να παράσχει ένα σχέδιο διορθωτικών ενεργειών και πολιτικών που θα ακολουθήσει, καθώς και τις προθεσμίες για την επίτευξή τους.

Στις χώρες της ευρωζώνης που δεν ακολουθούν τις συστάσεις μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο.