28 Ιουλίου 2017

Δικαστήριο στη Λισαβόνα αποφάνθηκε ότι το σεξ δεν είναι σημαντικό... για τις 50χρονες

Ευτυχώς, η γυναίκα δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ένοχους για διάκριση με βάση το φύλο έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τρεις δικαστές από της Πορτογαλία, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι η αποζημίωση για μια αποτυχημένη γυναικολογική επέμβαση σε μια 50χρονη γυναίκα που πλέον δεν δύναται να κάνει σεξ, θα πρέπει να μειωθεί κατά ένα τρίτο επειδή «λόγω της ηλικίας της οι σεξουαλικές της ανάγκες είναι πιο περιορισμένες».


Η Μαρία Μοράις, μια 50χρονη Πορτογαλίδα με δύο παιδιά, κατέφυγε στη Δικαιοσύνη μηνύοντας τους γυναικολόγους που την εγχείρισαν το 1995 καθώς, εξαιτίας σημαντικών λαθών τους, κατέστη αδύνατο για την ίδια «κανονικές σεξουαλικές σχέσεις» μετά την επέμβαση.

Παρόλο που η 50χρονη κέρδισε την υπόθεση πρωτοδίκως, έχοντας πείσει το δικαστήριο ότι η σωματική και ψυχική ζημιά που υπέστη είναι μη αναστρέψιμη, το εφετείο που εκδίκασε την υπόθεση το 2013 έκρινε ότι η αποζημίωση της έπρεπε να μειωθεί κατά ένα τρίτο. Η δικαιολογία που χρησιμοποίησαν οι δικαστές: Το σεξ δεν είναι και τόσο... σημαντικό για τις γυναίκες στην ηλικία της ενάγουσας.

Η απόφαση των τριών Εφετών (δύο ανδρών και μιας γυναίκας, όλων άνω των 50 ετών) προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Πορτογαλία, με μια πολιτικό μάλιστα να χαρατηρίζει την απόφαση «Νομολογία των Ταλιμπάν».

Ευτυχώς, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε έστω και αργά την κυρία Μοράις, δίνοντας εντολή στο πορτογαλικό κράτος να της εκχωρήσει το πλήρες ποσό της αποζημίωσης και να καλύψει τα δικαστικά της έξοδα.

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του, «το πορτογαλικό εφετείο αγνόησε την σωματική και ψυχολογική σημασία της σεξουαλικότητας για την αυτοεκπλήρωση μιας γυναίκας και παρέβλεψε άλλες σημαντικές διαστάσεις της γυναικείας σεξουαλικότητας», αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις απαρχαιωμένες και σωβινιστικές αντιλήψεις που επικρατούν στο δικαστικό σύστημα της χώρας.