28 Ιουλίου 2017

ΤΗ ΜΑΛΑΚΥΝΣΗ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΑΠΟ ΚΕΙ ΤΗΝ ΣΕΡΝΟΥΝ; Βίντεο για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων στους σταθμούς του μετρό

[Τι να πει κι η Κάνδανος ή το Δίστομο ρε καραγκιόζηδες που κάνετε τους μάγκες μόνο με τα κουμπούρια;]

«Ανώγεια η Αετοφωλιά του Ψηλορείτη»

Βίντεο με τίτλο «Ανώγεια η Αετοφωλιά του Ψηλορείτη», που αναφέρεται στο ιστορικό χωριό των Ανωγείων προβάλλεται από σήμερα Παρασκευή στις γιγαντοοθόνες των σταθμών του μετρό της Αθήνας με στόχο να γνωρίσουν οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας την ιστορία ενός από τα πιο τυραννισμένα μέρη της Κρήτης μετά και τα τρία ολοκαυτώματα που υπέστησαν.

Περίπου δύο λεπτά προβολής των ολοκαυτωμάτων και του ξεριζωμού των Ανωγειανών, σύμβολο αντίστασης, αλλά και αφετηρίας για ζωή…

Ο δήμος Ανωγείων σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό του Ηρακλείου, Κρήτη TV προσπαθούν μέσα από το συγκεκριμένο βίντεο να γνωστοποιήσουν, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης, όλα όσα υπέστησαν οι Ανωγειανοί από τους κατακτητές Ναζί.

«Ο τόπος μας, σύμβολο της αντίστασης, της ελευθερίας, σύμβολο του πολιτισμού και της γνώσης, τόπος που γέννησε ανθρώπους του πνεύματος και της μουσικής, που έστειλε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της αλληλεγγύης της ανθρωπιάς και του αέναου αγώνα για σεβασμό στον άνθρωπο και τη μητέρα φύση, πάλεψε με νύχια και με δόντια για να μπορέσει να ξανασταθεί μετά και τα τρία ολοκαυτώματα του χωριού μας.

Αποδεικνύουν οι Ανωγειανοί με τους αγώνες τους ότι ποτέ, δεν πρέπει ο άνθρωπος να λυγίζει και να επιτρέπει στη βία να κυριαρχεί, ότι μέσα από τη δημοκρατία, τον σεβασμό την αλληλοκατανόηση και την ομόνοια μπορούμε να φτάσουμε ψηλά. Εκεί, που ανταμώνουν ο ανθρωπισμός και όλα όσα η φύση χαρίζει απλόχερα στον άνθρωπο. Διψάμε στα Ανώγεια για καθετί που μπορούν ως ανθρώπους να μας πάνε πιο ψηλά.

Αυτό το μήνυμα στέλνουμε μέσα από το συγκεκριμένο βίντεο το οποίο θα προβάλλεται μέχρι και τις 13 Αυγούστου οπότε θα τιμήσουμε τη μνήμη των πεσόντων αλλά και των αγωνιστών από το ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τους Ναζί. Οι 161 νεκροί μας και οι 940 ισοπεδωμένες οικίες δεν στάθηκαν ικανές πληγές για να πάψουμε να υπάρχουμε. Πήραμε δύναμη από τα τραύματα μας και σηκώσαμε το μπόι μας και πάλι, σηκώσαμε τα παιδιά μας στις αγκαλιές μας και προχωρήσαμε μπροστά φτάνοντας οι Ανωγειανοί με σεβασμό και ταπεινότητα, αλλά πάντα άξιοι και με αξίες άνθρωποι σε κάθε γωνιά της γης».

Ανώγεια, Ψηλορείτης, Ιδαίον 'Αντρο, Ζώμινθος, Ξυλούρης, Λύρα, βοσκότοποι, Κούμοι, πολιτισμός, γράμματα συνθέτουν την εικόνα και τη ζωή της Άνω Γης, των Ανωγείων και αυτή την εικόνα θα μπορέσουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας να δουν στις στάσεις του μετρό.

Ο κ. Καλλέργης ευχαριστεί μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΣΤΑΣΥ, Γιώργο Θωμόπουλο και τη διοίκηση της εταιρείας για τη βοήθεια που προσέφεραν ώστε το βίντεο να «τροχοδρομήσει» στους σταθμούς του μετρό.

Παράλληλα υπενθυμίζει προς όλες τις κατευθύνσεις πως «μέσα και από το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας 1940-1945 ο αγώνας μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις συνεχίζεται αδιάκοπα, γεγονός που ενισχύει το μήνυμα που στέλνουμε χρόνια τώρα, για σεβασμό μεταξύ των χωρών και των πολιτών σε όλο τον κόσμο καθώς και απόδοση της δικαιοσύνης».

Στις εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα στα Ανώγεια στις 13 Αυγούστου, που θα πραγματοποιηθούν στον ιστορικό δήμο, θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης.

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/vinteo-gia-to-olokaftoma-ton-anogion-stous-stathmous-tou-metro