18 Ιουλίου 2017

Ενας ομογενής επικεφαλής του Πρωτοκόλλου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ -Ο Μιχάλης Καρλούτσος

Ενας ομογενής, ο Μιχάλης Καρλούτσος, διορίσθηκε επικεφαλής του Πρωτοκόλλου στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Είναι μία καταπληκτική ευλογία και τιμή για μένα και ελπίζω ότι θα ανταποκριθώ στις προσδοκίες όλων ως επικεφαλής του Πρωτοκόλλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον», δήλωσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης.


Εξηγώντας τη φύση της εργασίας του ανέφερε ότι «το Γραφείο Πρωτοκόλλου βασικά προάγει την υπεράσπιση της διπλωματίας για τις ΗΠΑ. Το ονομάζουν ''το πρώτο χέρι της διπλωματίας'' και ο επικεφαλής της διπλωματίας είναι ο υπουργός Εξωτερικών. Καθιερώνουμε το Πρωτόκολλο μεταξύ των ΗΠΑ και οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης ανά τον κόσμο με την οποία έχουμε σχέσεις».

Σε ερώτηση για το αν θα μιλούσε στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τίλερσον για τα ζητήματα που απασχολούν τον ελληνισμό, απάντησε:

«Το όνομά μου είναι Μιχάλης Καρλούτσος και όλοι γνωρίζουν ποιος είμαι και τι πρεσβεύω. Είμαι πολύ υπερήφανος Ελληνοαμερικανός και πολύ υπερήφανος Ελληνορθόδοξος Χριστιανός και δεν θα ντραπώ ποτέ να εκφράσω τη γνώμη μου ιδιαίτερα για τα θέματα που γνωρίζω. Οπότε για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Κοινότητά μας, είτε είναι η Κύπρος, είτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είτε το όνομα της Μακεδονίας, είτε η Βόρειος Ηπειρος από την οποία όπως γνωρίζετε κατάγεται η μητέρα μου, αυτά είναι θέματα τα οποία σημαίνουν τα πάντα για μένα. Θα εκφράσω τη γνώμη μου αλλά σεβαστικά στο γεγονός ότι τώρα είμαι μέρος μιας κυβέρνησης και θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά ελπίζω να κάνω τους ανθρώπους με τους οποίους θα συζητώ να καταλάβουν γιατί τα θέματα στα οποία πιστεύω είναι επίσης καλά για την Αμερική. Με την πολιτική, η Αμερική πρώτα, πρέπει πάντοτε να το έχει κάποιος αυτό στο μυαλό του, αλλά ξέρω πώς να το κάνω».

«Εάν δείτε κάθε βήμα της καριέρα μου κατά τα τελευταία 25 χρόνια, από τις πολλές επισκέψεις του Οικουμενικού Πα-τριάρχη κ. Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ, την εργασία μου στην πολιτική, την εργασία που έκανα για τον Πάπα Φραγκίσκο στα Ιεροσόλυμα, κατόπιν στη Λέσβο και μετά βέβαια στη Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη πέρυσι, νομίζω ότι όλα αυτά συντέλεσαν στην προετοιμασία μου για την ανάληψη τούτης της θέσης αυτή τη στιγμή», τόνισε ακόμη.