23 Ιουλίου 2017

Τείχος προστασίας χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους επίορκους υπάλληλους

Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνει τα εισοδήματα των πολιτών με την αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας και περικόπτει έναν ακόμα ολόκληρο μισθό μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες επαναφέρουν το καθεστώς αυξημένης προστασίας επίορκων λειτουργών.

Αυτό είναι το συμπέρασμα, στο οποίο έχει καταλήξει η ΝΔ μετά και τον νόμο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επανέφερε τις διατάξεις που προϋπήρχαν για την αυτοδίκαιη και δυνητική αργία, καθώς η αργία πλέον αίρεται αυτοδικαίως, μετά την παρέλευση ενός χρονικού ορίου από την διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας.
Στο ίδιο πλαίσιο, αυξήθηκαν τα μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων επαναφέροντας σε αυτά τη συμμετοχή και συνδικαλιστών, ενώ καθυστέρησε σημαντικά η συγκρότησή τους.

Στην προ-ΣΥΡΙΖΑ εποχή,όπως αναφέρουν πηγές της Πειραιώς, ο εγκαλούμενος πειθαρχικά είχε κίνητρο να επισπεύσει και να ολοκληρώσει τις δικαστικές του εκκρεμότητες, εφόσον θεωρούσε ότι είναι αθώος.
Και αυτό διότι η άρση της αργίας δεν τελούσε υπό χρονικό περιορισμό αλλά με την τελική απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου ή του δικαστηρίου.
Οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας, τονίζουν γαλάζια στελέχη.
Το 2014, απολύθηκαν για ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους συνολικά 695 υπάλληλοι. Τα τρία προηγούμενα χρόνια, είχαν απολυθεί για τους ίδιους λόγους μόλις 428 υπάλληλοι (77 το 2011, 133 το 2012 και 218 το 2013).

Στη μετά-ΣΥΡΙΖΑ εποχή, εφόσον σε κάθε περίπτωση ο υπάλληλος επιστρέφει αυτοδίκαια μετά από 2 έτη, δεν έχει κίνητρο να επισπεύσει τις δικαστικές διαδικασίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και εγκαλούμενοι ή υπόλογοι για βαριά αδικήματα να επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους, έχοντας ανοιχτές τις δικαστικές διαδικασίες.
«Με άλλα λόγια, η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση πειθαρχικών υποθέσεων λειτουργεί προς όφελος των επίορκων λειτουργών» τονίζουν αρμόδιες πηγές της ΝΔ, που παρακολουθούν τα συγκεκριμένα θέματα.

Οι παραπάνω αλλαγές αντικατοπτρίζουν και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και που διαπιστώνει η Έκθεση του ΣΕΕΔΔ, αφενός λόγω του προβληματικού θεσμικού πλαισίου αφετέρου λόγω του ότι δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα και σήμερα πρωτοβάθμια πειθαρχικά σε πολλούς φορείς, όπως εκτιμούν γαλάζιες πηγές.
Το παραπάνω σκηνικό,όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, δεν στήνεται τυχαία από την κυβέρνηση. Στην ΝΔ θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου «κλείνει» με διακριτικό τρόπο το μάτι στη μεγάλη δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων, προσδοκώντας κομματική οφέλη.

Σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό ο ΣΥΡΙΖΑ βήμα βήμα δημιουργεί τη δική του «εκλογική» πελατεία. Η κίνηση αυτή με τον νόμο Κατρούγκαλου εντάσσεται στην ευρύτερη αντίληψη που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για το κράτος, για το οποίο ενδιαφέρεται μόνο για την γιγάντωση του. «Καμία προσπάθεια περιστολής δαπανών, καμία κίνηση αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.Δεν ενδιαφέρονται να μπει τάξη, απλώς θέλουν να δημιουργούν εν δυνάμει ψηφοφόρους» τονίζει πηγή της ΝΔ.

http://www.liberal.gr/arthro/154547/politiki/2017/teichos-prostasias-chtizei-o-syriza-gia-tous-epiorkous-upallilous.html