18 Ιουλίου 2017

Σε κλοιό Βαρουφάκη, Καμμένου και Βασιλικής Θάνου... το Μέγαρο Μαξίμου

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Με τον αναπνευστήρα προσπαθεί το Μέγαρο Μαξίμου να πάρει πολιτικές ανάσες, εν μέσω ενός καυτού καλοκαιριού. Παρά το γεγονός ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έδωσε πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει «σαστισμένο» μπροστά στον κλοιό που διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες.


Ο ρόλος του Γιάνη Βαρουφάκη με το παράλληλο σχέδιο πληρωμών, η συζήτηση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη την Παρασκευή και η τοποθέτηση της τέως πρόεδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου στο Μέγαρο Μαξίμου δημιουργούν μία δύσκολη εξίσωση για τον Αλέξη Τσίπρα. Όλα αυτά την στιγμή που επιχειρεί να οικοδομήσει ένα νέο success story, γύρω από την έξοδο της χώρας στις αγορές και την μείωση της ανεργίας.

Σε «μπελά» διαρκείας λοιπόν εξελίσσεται ο Γιάνης Βαρουφάκης για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών δεν έχουν τέλος.

Ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για το κατά πόσο είναι αλήθεια ή ψέματα τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Βαρουφάκης, όμως η επαναφορά στο δημόσιο διάλογο των όσων έγιναν ή μπορεί να έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015, μόνο φθορά μπορεί να προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Βαρουφάκης τον τελευταίο μήνα δίνει ρεσιτάλ επικοινωνιακής δεινότητας, κάτι για το οποίο άλλωστε ήταν ήδη γνωστός. Σε μια προσπάθεια να παραμείνει στην επικαιρότητα, μια και όπως φαίνεται δεν αποκλείει την κάθοδό του στις εκλογές, ο Γιάνης Βαρουφάκης σε κάθε τηλεοπτική του εμφάνιση αποκαλύπτει και ένα καινούργιο κομμάτι στο πολύπλοκο παζλ εκείνης της περιόδου.

Με άλλα λόγια ο κ. Βαρουφάκης υποβάλλει τους πρώην συντρόφους του σε ένα ιδιότυπο «μαρτύριο της σταγόνας», το οποίο μπορεί να μην παράγει άμεσα πολιτικά αποτελέσματα όμως αφήνει βαριά την σκιά του πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.
Τελευταίο «χτύπημα» του πρώην υπουργού, τα όσα είπε στον ΣΚΑΪ, συνδέοντας ευθέως την παρουσίαση του σχεδίου παράλληλων πληρωμών που έκανε στο διαμέρισμα του κ. Τσίπρα του στα τέλη του 2014, με την πρόταση να αναλάβει υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για την συζήτηση της Παρασκευής όπου οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα πρέπει δια της ψήφου τους να υπερασπιστούν τον Πάνο Καμμένο, στην πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Μπορεί πρακτικά η πρόταση να έχει μικρές πιθανότητας υπερψήφισης, όμως σε πολιτικό επίπεδο ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα «στριμωχτούν», προκειμένου να υπεραμυνθούν τις επιλογές του υπουργού Άμυνας.

Αν θυμηθούμε μάλιστα τις «διακριτικές» αλλά ξεκάθαρες αποστάσεις που έχουν πάρει κατά καιρούς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Μάρδας και ο Σάκης Παπαδόπουλος, τότε η εικόνα στη Βουλή θα έχει ενδιαφέρον.
Η πρόταση για εξεταστική επιτροπή έχει κατατεθεί από σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να διερευνηθεί:

α) Η πραγματική έκταση και τα γνήσια κίνητρα της εμπλοκής του Π. Καμμένου ή / και ενδεχομένως και άλλων μελών της Κυβερνήσεως στην υπόθεση αυτή, β) Η έκταση της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης κατά την επιτέλεση του έργου της, με τη δημιουργία συνθηκών ενοχοποίησης ιδιωτών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά σχέδια του συγκεκριμένου Υπουργού ή / και της Κυβέρνησης και οι σχέσεις των πολιτικών προσώπων τόσο με την Εισαγγελική λειτουργό όσο και με το Λιμενικό υπάλληλο, και γ) Η διασφάλιση απονομής Δικαιοσύνης κατ’ ανεπηρέαστη κρίση των λειτουργών της στη συγκεκριμένη υπόθεση ώστε να διαλευκανθεί αυτή πλήρως και να υπάρξει ορθή και δικαία κρίση επί όλων των ζητημάτων.

Φαίνεται πως τα προβλήματα για την κυβέρνηση δε τελειώνουν εδώ.

Με δηλώσεις τους στο ΣΚΑΪ τόσο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος όσο και ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος πήραν ξεκάθαρες αποστάσεις από την μεταπήδηση της κυρίας Θάνου στο Μέγαρο Μαξίμου. Βασικό επιχείρημα και των δύο πως δε θα πρέπει να συνδέεται η εκτελεστική με τη δικαστική εξουσία, καθώς στέλνονται λάθος μηνύματα στην κοινωνία.

Η παραπάνω εικόνα αποτελεί την κεντρική ανάλυση πάνω στην οποία δουλεύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γαλάζια στελέχη μάλιστα αναρωτιούνται γιατί ο κ. Καμμένος δεν παραιτείται από υπουργός Αμυνας, παραμένοντας κυβερνητικός εταίρος, ώστε να εκτονώσει με τον τρόπο αυτό, την αυξανόμενη πίεση εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, δε θα λείψουν οι υψηλοί τόνοι, αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη αποτελούν καταστρατήγηση του συντάγματος και δείγμα του τρόπου, με τον οποίο δρα η συγκεκριμένη κυβέρνηση.
Ο κ. Μητσοτάκης θα στηρίξει την τοποθέτηση του πάνω στην άποψη ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα κάνει τα πάντα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού προς τον υπουργό Άμυνας, σε μία υπόθεση που σαφώς και θα ήθελε ο κ. Τσίπρας να είχε αποφύγει.

http://www.liberal.gr/arthro/153336/politiki/2017/se-kloio-baroufaki-kammenou-kai-basilikis-thanou-to-megaro-maximou.html