08 Ιουλίου 2017

ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΑΠ' ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ! Οι ΣΥΡΙΖΑίοι καταψήφισαν στο ΕΚ τροπολογίες Κεφαλογιάννη υπέρ των Ελληνικών θέσεων

Χρυσόγονος: Απείχαμε από την ψηφοφορία γιατί το μήνυμα για την Τουρκία «είναι αυστηρό, αλλά θα θέλαμε να είναι αυστηρότερο»

Η ετήσια Έκθεση για την Τουρκία που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα από την Ευρωβουλή καταγράφει τη σημαντικά αρνητική πορεία της Τουρκίας προς την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό όμως που δεν έγινε γνωστό είναι ότι στην Έκθεση περιλαμβάνονται ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ μια σειρά τροπολογιών (αιτημάτων του ΕΚ προς την Τουρκία) υπέρ των ελληνικών θέσεων, τις οποίες εισηγήθηκε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας.


Με τις τροπολογίες αυτές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Τουρκία να τερματίσει τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων καθώς και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών της χωρών. Ζητείται επίσης η κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και βεβαίως η άμεση άρση του casus belli προς τη χώρα μας. Ακόμη γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην προστασία της Ελληνικής μειονότητας.

Συγκεκριμένα με τις τροπολογίες αυτές ο Μανώλης Κεφαλογιάννης καλεί την Τουρκία:

·Να άρει το casus belli και να θέσει τέλος στις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας μας.
·Να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των γειτόνων της
·Να δεσμευθεί ρητά υπέρ της ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας.
·Να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
·Να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας και τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογραφεί με την Ελλάδα.
·Να άρει όλα τα εμπόδια στη διαχείριση των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων (βακούφια), στην εκπαίδευση, τον ορισμό και στη διαδοχή του κλήρου
·Να σεβαστεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, να αναγνωρίσει τη νομική προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να σταματήσει τις διακρίσεις σε βάρος των Χριστιανών.
·Να προβεί στη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Να σημειωθεί πως ανάλογες τροπολογίες είχε καταθέσει ο Μ. Κεφαλογιάννης και στην περσινή Έκθεση Προόδου της Τουρκίας χωρίς να γίνουν αποδεκτές.

Φυσικά την ώρα της συζήτησης έπεσαν οι μάσκες αφού παρότι για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκαν πάγιες ελληνικές θέσεις στην Έκθεση οι ΣΥΡΙΖΑίοι την καταψήφισαν επειδή δεν ήταν αρκετά αυστηρή (!!) και προέβλεπε πχ. μερική απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους που μπαίνουν στην ΕΕ

Το ψήφισμα τελικά εγκρίθηκε με 477 ψήφους υπέρ (μεταξύ αυτών και όλων των Ευρωβουλευτών της ΝΔ), 64 κατά (μεταξύ αυτών των ΧΑυγιτών) και 97 αποχές με τους ΣΥΡΙΖΑίους Παπαδημούλη, Χρυσόγονο, Κούνεβα, Χουντή και Σακοράφα, μεταξύ αυτών, να καταψηφίζουν ουσιαστικά τις ελληνικές θέσεις. 







Ακολουθούν οι τοποθετήσεις Κεφαλογιάννη-Χρυσόγονου και Σακοράφα

Μανώλης Κεφαλογιάννης ( PPE). – Κυρία Πρόεδρε, ένας χρόνος πέρασε από την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας και όλοι εμείς εδώ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους πραξικοπηματίες και τις πρακτικές τους και αποτίουμε φόρο τιμής στα εκατοντάδες θύματα του πραξικοπήματος του προηγούμενου Ιουλίου. Όλοι εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλουμε μια Τουρκία που θα είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Πολύ περισσότερο δε, όταν έχουμε δύο ουσιαστικά κατεστραμμένες χώρες στην ευρύτερη περιοχή, τη Συρία και το Ιράκ, και στα νότια μας τη Λιβύη. Όλοι θέλουμε μια Τουρκία σταθερά προσανατολισμένη στα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Όμως η τουρκική κυβέρνηση -η κυβέρνηση του κυρίου Erdoğan- με τις πρακτικές της για την ελευθερία του Τύπου, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της δικαιοσύνης, τις συλλήψεις εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών και την επαναφορά της ποινής του θανάτου, απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Τουρκία έχει χάσει το ευρωπαϊκό της όνειρο. Πολιτικά και αξιακά η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη.

Η έκθεση της κυρίας Piri είναι μια ισορροπημένη έκθεση που καταγράφει την πραγματικότητα στην Τουρκία σήμερα. Εμείς θέλουμε να συνεχιστεί ο διάλογος, αυτό κάνουμε και ως Μικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, και γι’ αυτόν τον λόγο θα υπερψηφίσουμε την έκθεση.

Κώστας Χρυσόγονος ( GUE/NGL). – Κυρία Πρόεδρε, δώδεκα χρόνια διαρκούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Επί δώδεκα χρόνια, η Τουρκία υποκρίνεται ότι είναι διατεθειμένη να συμμορφωθεί προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ώστε να καταστεί μέλος της Ένωσης και η Ευρώπη υποκρίνεται ότι την πιστεύει. Στην πράξη, το τουρκικό καθεστώς καθίσταται ολοένα και πιο αυταρχικό στο εσωτερικό του, ολοένα και πιο επιθετικό απέναντι στις γειτονικές χώρες. Οι πραγματικότητες αυτές αποτυπώνονται στην έκθεση την οποία συζητούμε σήμερα, αλλά δυστυχώς αυτή καταλήγει σε ανακόλουθα συμπεράσματα, όπως παραδείγματος χάριν ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η τελωνειακή ένωση των δύο πλευρών ή ότι πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες στο ευρωπαϊκό έδαφος. Εάν δεν απαλειφθούν οι συγκεκριμένες αναφορές, εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπερψηφίσουμε την έκθεση αυτή.

Κώστας Χρυσόγονος ( GUE/NGL), απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου του. – Η Τουρκία, κυρία συνάδελφε, αρνείται να συμμορφωθεί προς το καθεστώς τελωνειακής ένωσης και προς τις υποχρεώσεις της, τις οποίες ανέλαβε βάσει των προηγούμενων συμφωνιών της με την Ένωση. Με ποια λογική θα μπορούσε τώρα να αναβαθμιστεί αυτό το καθεστώς, το οποίο η ίδια η Τουρκία δεν σέβεται; Είναι εντελώς ανακόλουθο και επαναλαμβάνω ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπερψηφίσουμε κάτι τέτοιο.

Σοφία Σακοράφα ( GUE/NGL). – Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, από την αρχή της θητείας μου είχα επισημάνει ότι η πολιτική ανοχής προς την Τουρκία θα οξύνει τα προβλήματα. Η σημερινή, σκληρά επικριτική έκθεση προόδου, παρόλο που άργησε πολύ, το πιστοποιεί. Μετά δε το πραξικόπημα, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και η Τουρκία κάνει πλέον εξαγωγή των εσωτερικών της προβλημάτων. Σωστά επισημαίνει η έκθεση παραβιάσεις θαλάσσιων και εναέριων ευρωπαϊκών συνόρων, casus belli με κράτος μέλος και απειλές για τις ΑΟΖ. Δεν πρόλαβε όμως να συμπεριλάβει τις ευθείες απειλές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για δράση του κατοχικού στρατού στην Κύπρο.

Παρ’ όλα αυτά και ενώ το Κοινοβούλιο επανειλημμένα έχει πάρει σαφή θέση, το Συμβούλιο δείχνει να περιφρονεί την πραγματικότητα. Αναρωτιέμαι λοιπόν, κύριε Επίτροπε, τι άλλο θα πρέπει να περιλαμβάνει η έκθεση προόδου και τι άλλο θα πρέπει να συμβεί, ώστε να ανασταλούν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Κώστας Χρυσόγονος: Γιατί απείχαμε από την ψηφοφορία για την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, στην οποία συμμετέχει η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ήθελε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να στείλει «αυστηρότερο μήνυμα» προς την Τουρκία, μέσω της έκθεσης προόδου που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στην ολομέλεια του Στρασβούργου, γι’ αυτό και τήρησε τη στάση της αποχής.Ωστόσο, το μήνυμα για την πορεία της γείτονος, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Χρυσόγονος, ήταν αυστηρό, προειδοποιώντας ότι αν γίνουν πράξη οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν τον ρόλο του προέδρου Ερντογάν και νομοθετηθεί η θανατική καταδίκη, θα παγώσουν οι ενταξιακές συνομιλίες.

Επιπλέον ο ευρωβουλευτής λέει ότι το μήνυμα για την Τουρκία «είναι αυστηρό, αλλά θα θέλαμε να είναι αυστηρότερο. Η Τουρκία απογοητεύει όλες τις προσδοκίες και διολισθαίνει στον αυταρχισμό στο εσωτερικό, κατά των Κούρδων και προς μια ολοένα πιο περιφρονητική στάση του διεθνούς δικαίου έναντι των γειτόνων της.
Εξάλλου, εμείς ζητούσαμε μια σειρά τροπολογιών που δεν πέρασαν, όπως για παράδειγμα, μια πιο ισχυρή διατύπωση για την κουρδική μειονότητα».