06 Ιουλίου 2017

Όταν μιλούσαν για αγορές, εννοούσαν τα έντοκα;

Του Νίκου Φιλιππίδη

Το κυβερνητικό success story περιλαμβάνει κάθε λογής ευφυολογήματα, άλλοτε αληθινά και άλλοτε υποθετικά ή φανταστικά. Περιλαμβάνει και την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Προχωρημένες πληροφορίες έκαναν δε λόγο για έξοδο ακόμα και μέσα στον Ιούλιο.


Για αυτό που δεν μιλάει ουδείς από το κυβερνητικό στρατόπεδο και ειδικά από το οικονομικό επιτελείο, είναι γιατί δεν έχουν αντιδράσει θετικά μετά από δύο χρόνια τρίτου μνημονίου και με κλεισμένες δύο αξιολογήσεις, οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων, τα οποία σημειωτέων ως ακριβός βραχυχρόνιος δανεισμός παραμένει σε επίπεδα άνω των 15 δις. ευρώ. Επιπλέον επειδή συμμετείχαν αποκλειστικά ελληνικές τράπεζες, στερούσαν και στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την ελληνική οικονομία.

Μάλιστα το τελευταίο δίμηνο παρατηρείται μια αύξηση στα ποσά που συγκεντρώνει ο αρμόδιος Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, γεγονός που αποδίδεται σε μια πρώτη δειλή εμφάνιση ξένων επενδυτών, η οποία τουλάχιστον χτες συνοδεύτηκε και από μια μικρή μείωση των επιτοκίων.

Στη χτεσινή δημοπρασία για παράδειγμα, εξάμηνων εντόκων γραμματίων, το ποσό που αποδέχτηκε ο ΟΔΔΗΧ έφτασε τα 1,625 δις. ευρώ, όσο και τον Ιούνιο. Ωστόσο τον Μάιο το σχετικό ποσό έφτανε τα 1,137 δις. ευρώ. Τον Ιούνιο αυξήθηκε δηλαδή το ποσό κατά περίπου 500 εκ. ευρώ, επίπεδο που διατηρήθηκε και τον Ιούλιο. Μέσα σε δύο μήνες δηλαδή αντλήθηκαν 1 δις. ευρώ παραπάνω μόνο από τα εξάμηνα έντοκα.

Αντίστοιχα, αυξήθηκε κατά 163 εκ. ευρώ μηνιαίως τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, το ύψος των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας που αντλήθηκαν από τον ΟΔΔΗΧ, ανεβάζοντας το επιπλέον ποσό που «σηκώθηκε» στο 1,326 δις., με την απόδοση να παραμένει σταθερή στο 2,70%.

Παρά την αύξηση του ποσού που συγκεντρώνεται, τα επιτόκια παραμένουν στα επίπεδα «δημοψηφίσματος» και της «ηρωικής» διαπραγμάτευσης του α’ εξαμήνου του 2015. Για τα εξάμηνα στο 2,97% μέχρι πρόσφατα και από χτες στο 2,78% και στα τρίμηνα στο 2,70%. Υπενθυμίζεται ότι όταν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε καταφέρει να προχωρήσει σε δύο επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων το 2014, τότε οι αποδόσεις των εντόκων εξάμηνης διάρκειας είχαν υποχωρήσει στο 2%. Μια μονάδα σχεδόν παρακάτω.

Το ερώτημα το μεγάλο είναι γιατί ο ΟΔΔΗΧ όχι μόνο δεν μειώνει την έκθεση της οικονομίας στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, αλλά την αυξάνει, χωρίς μάλιστα να επωφελείται από την σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, την στιγμή που το διετές ομόλογο διαπραγματεύεται κοντά στο 3,7%, λιγότερο από μια μονάδα υψηλότερα από τα αντίστοιχα εξάμηνα έντοκα.

Επίσης, όταν μίλαγαν και προετοιμάζονταν για έξοδο στις αγορές εννοούσαν με εκδόσεις και επανεκδόσεις ομολόγων ή με αύξηση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, διατηρώντας εγκλωβισμένη σημαντική ρευστότητα των τραπεζών;

http://www.liberal.gr/arthro/150496/apopsi/n-filippidis/otan-milousan-gia-agores-ennoousan-ta-entoka.html