28 Ιουλίου 2017

ΜΠΑΖΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΚΙ ΑΠ' ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ! Τροπολογία «σκάνδαλο» για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Προσωπικό από το «παράθυρο» και εκτός ΑΣΕΠ θα μπορεί να παίρνει η ΕΚΧΑ Α.Ε. με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία» τη δυνατότητα να προσλαμβάνει η εταιρία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ Α.Ε.) προσωπικό εκτός ΑΣΕΠ και με συμβάσεις μίσθωσης έργου παρέχει τροπολογία, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η οποία δίνει και το «προνόμιο» στον υπουργό Περιβάλλοντος να εγκρίνει διορθώσεις πρόδηλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών (δηλαδή στο Κτηματολόγιο, στους δασικούς χάρτες κ.ά.).

Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα στην ΕΚΧΑ Α.Ε. να κάνει απευθείας προσλήψεις (ζητώντας απλά τη γνώμη ΑΣΕΠ) με συμβάσεις μίσθωσης έργου για να καλύψει κενές θέσεις και επείγουσες ανάγκες στα γραφεία κτηματογράφησης. Προβλέπεται, δε, και ετησία δαπάνη ύψους 1.400.000 ευρώ για τις αμοιβές του συγκεκριμένου προσωπικού.

Με την ίδια τροπολογία τροποποιούνται διατάξεις του άρθρου 18 του ν.2664/1998 σχετικά με τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών, δηλαδή τα λάθη που έγιναν σε καταχωρήσεις στο Κτηματολόγιο ή στους δασικούς χάρτες, θέμα που θεωρητικά μπορεί να λυθεί στα γραφεία κτηματογράφησης, αλλά συνήθως καταλήγει στη Δικαιοσύνη.

Με την τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας της διόρθωσης της αρχικής εγγραφής με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, έπειτα από απόφαση του οικείου υπουργού. Η απόφαση θα εκδίδεται είτε έπειτα από αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον είτε αυτεπαγγέλτως και έπειτα από πρόταση της ΕΚΧΑ Α.Ε. για το συγκεκριμένο και μόνο κτηματογραφημένο ακίνητο ή ομάδα κτηματογραφημένων ακινήτων.

Αν, για παράδειγμα, κάποιος διαθέτει αγροτική έκταση που έχει αποτυπωθεί στον χάρτη ως δασική λόγω σφάλματος ή παράλειψης της διοίκησης (δήμος, δασαρχείο κ.λπ.), έχει τη δυνατότητα να καταθέσει δωρεάν αίτηση στη δασική υπηρεσία και να ζητήσει να διορθωθεί το λάθος. Ο προϊστάμενος του κτηματολογικού γραφείου μπορεί να προβαίνει στη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών.

Σε περίπτωση πρόδηλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών, ο φερόμενος ως δικαιούχος εμπραγμάτου δικαιώματος μπορεί να ζητήσει τη σχετική διόρθωση απευθείας διά της δικαστικής οδού, χωρίς να προηγηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία από τη διάταξη του άρθρου 18 του ν. 2664/1998 ενώπιον του προϊσταμένου του οικείου Κτηματολογικού Γραφείου.