25 Ιουλίου 2017

Στην Κένυα έκαναν ντιμπέιτ πριν τις εκλογές με... έναν καλεσμένο

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία Ράιλα Οντίνγκα απάντησε σε ερωτήσεις χθες από σκηνής μόνος του, καθώς ο αντίπαλός του, πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα, δεν εμφανίστηκε στο προγραμματισμένο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ τους.


Ο Οντίνγκα, υποψήφιος του συνασπισμού της Εθνικής Υπέρ Συμμαχίας, είπε ότι οι προτεραιότητές του εφόσον κερδίσει τις εθνικές εκλογές της 8ης Αυγούστου θα είναι η μείωση των τιμών τροφίμων και ενοικίων και η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. "Το πρώτο θέμα είναι να τεθεί φαΐ στο τραπέζι, να μειωθεί το κόστος ζωής για τον κόσμο. Αυτή είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας. Αντιμετωπίζουμε τα θέματα του αλευριού, για να μειώσουμε τις τιμές του άλευρου αραβοσίτου, και της ζάχαρης", είπε.

Επίσης δήλωσε πως θα εφαρμόσει αυστηρά τον νόμο προστασίας των ενοικιαστών. "Ο νόμος αυτός έχει σκοπό να προστατεύσει τους φτωχούς από την εκμετάλλευση των ιδιοκτητών", τόνισε ο Οντίνγκα.

Το γραφείο του Κενυάτα, ο οποίος είναι υποψήφιος για δεύτερη και τελευταία πενταετία, δεν έδωσε εξηγήσεις για την απουσία του.

Την Κυριακή ο Κενυάτα απάντησε σε ερωτήσεις στο διαδίκτυο, υποσχόμενος να δημιουργήσει 6,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας την επόμενη πενταετία αν ψηφιστεί, και προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να επενδύει σε υποδομές, την παιδεία και την εκπαίδευση, σε μικρές επιχειρήσεις και σε εξελιγμένη τεχνολογία, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση ήταν η δεύτερη που έχει προγραμματιστεί στη χώρα από το 2013.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos, ο Κενυάτα και ο Οντίνγκα αναμένονται να συγκεντρώσουν συνολικά το 90% των ψήφων, ενώ σε δημοσκοπήσεις κανείς από τους άλλους έξι υποψηφίους δεν συγκεντρώνει πάνω από 1%. Σύμφωνα με αυτές, το χάσμα των ψήφων μεταξύ των δύο ανδρών έχει κλείσει.