28 Ιουλίου 2017

Ο «γυάλινος πύργος» του Μαξίμου και... η πολιτική «αποσύνθεση» του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Από τις μεγαλύτερες αγωνίες ενός πρωθυπουργού είναι να μην κατηγορηθεί ότι έχει αποκοπεί από την κοινωνία. Να μην αποδειχτεί ή έστω υπονοηθεί ότι η εγκατάσταση του στο Μέγαρο Μαξίμου, τον «έβγαλε» από την πραγματικότητα, κάνοντας τον να χάσει την επικοινωνία με τους πολίτες και την καθημερινότητά τους. Ένας πρωθυπουργός μπορεί να αντέξει πολλά. Άλλωστε το πολιτικό παιχνίδι είναι από τη φύση του σκληρό, το οποίο τεστάρει τις αντοχές των παιχτών.


Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας δείχνει σημάδια «αποξένωσης» από την κοινωνία, η οποία του έδωσε δύο σημαντικές εκλογικές νίκες, κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Για την Πειραιώς ο κ. Τσίπρας δείχνει να δυσκολεύεται να αντιληφθεί το τι ακριβώς συμβαίνει ανάμεσα στους πολίτες, οι οποίοι του γυρνούν καθημερινά την πλάτη, όπως λένε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποτελούσε και αποτελεί το ισχυρό όπλο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο άνθρωπος που πήρε το σημερινό κυβερνών κόμμα από το 3% και το μετέτρεψε σε πόλο εξουσίας. Στην ΝΔ εκτιμούν ότι η ραγδαία πτώση της δημοφιλίας του κ. Τσίπρα που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι απόρροια της παντελούς έλλειψης επικοινωνίας με τους απλούς πολίτες.

Μία κατάσταση που οδήγησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλήσει για «ζωή στο γυάλινο Πύργο του Μαξίμου που έχει ημερομηνία λήξης», ως απάντηση στη φράση περί χαρούμενων προσώπων του πρωθυπουργού στην συνέντευξή του στον ΑLPHA.

Όσο περνάει ο καιρός, σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε πλήρη πολιτική αποσύνθεση, η οποία συμπαρασύρει και το ισχυρό του ατού, τον κ. Τσίπρα.

Όπως εκτιμούν οι ίδιες γαλάζιες πηγές η ραγδαία «κατάρρευση» του κυβερνώντος κόμματος έχει συγκεκριμένες αιτίες:

- Ταυτίζεται  με την αποτυχία, τη μιζέρια και την κοινωνική κατάθλιψη.  Δεν μπορεί να στήσει κανένα θετικό αφήγημα. Ό,τι και αν λέει, ό,τι και αν πράττει προσκρούει πάνω σε ένα τείχος δυσπιστίας, απόρροια των ψεμάτων και της διαχειριστικής αποτυχίας του. Τόσο το έργο της Κυβέρνησης όσο και ο δείκτης προσδοκιών από αυτήν είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

«Πέρα από τα ψέματα, που έχουν σημαδέψει καταλυτικά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλάτη της Κυβέρνησης προστίθεται και η εμφανής σε όλους πια, διαχειριστική αποτυχία της» αναφέρει συνομιλητής του κ.Μητσοτακη, συμπληρωνοντας ότι στα  δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα γύρισε ξανά σε ύφεση.

Η πραγματική οικονομία διαλύθηκε και η  μεσαία τάξη γονατίζει από την υπερφορολόγηση.

- Αποξενώνεται από τα κοινωνικά στρώματα που τον ψήφισαν. Τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχει ψηφίσει τα δυόμιση χρόνια, πλήττουν κυρίως τις κοινωνικές ομάδες που τον στήριξαν. Χαμηλόμισθους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν σημαντικά από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, καθώς και αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται από τις νέες εισφορές και το χάος με τον ΕΦΚΑ. Την ίδια ώρα, πολύ μεγάλο είναι το πλήγμα που θα δεχθούν οι συντάξεις.

«Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ανέβηκαν στην εξουσία με ψέματα και λαϊκισμό, έφεραν τη χώρα σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι την παρέλαβαν, αποσταθεροποίησαν την οικονομία και φόρτωσαν στους πολίτες νέα, δυσβάσταχτα βάρη» τονίζουν στην οδό Πειραιώς που αναρωτιούνται ποιος  πολίτης που αναζητά μια προοπτική για τη δική του ζωή μπορεί να ταυτιστεί με τα ψέματα, την αποτυχία, τον κυνισμό και την αλαζονεία μιας μικρής παρέας που ενδιαφέρεται απλώς και μόνο να στήσει το δικό της καθεστώς.

Στην ΝΔ λοιπόν, έχοντας το παραπάνω πλαίσιο στο επίκεντρο της ανάλυσής τους, εκτιμούν ότι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι ο ακριβώς αντίθετος.

Ο δρόμος της «καθαρής» και μακριά από μεγάλες υποσχέσεις, πρότασης.

Η προσέγγιση άλλωστε αυτή έγινε, για μία ακόμα φορά ξεκάθαρη, από τον κ. Μητσοτάκη στη Δράμα: «Δεν θα συμφωνήσουμε με όλους σε όλα. Αυτό θα με έκανε άλλον ένα λαϊκιστή. Από εμένα θα ακούτε την αλήθεια. Μπορεί ορισμένες φορές να μη σας αρέσει, αλλά θα ξέρετε ότι αυτά που θα σας πω θα γίνουν την επόμενη μέρα. Η αλήθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξαναχτίσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Για να μπορέσουμε όλοι μαζί να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιμένοντας στη δική του πρόταση. Για το αν αυτή η πρόταση γίνει αποδεκτή από την κοινωνία, θα το δούμε όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

http://www.liberal.gr/arthro/155811/politiki/2017/o-isongualinos-purgossin-tou-maximou-kai-i-politiki-isonaposunthesisin-tou-syriza-.html