22 Ιουλίου 2017

ΤΙ ΛΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ! Εφοριακοί και τελωνειακοί πρωταγωνιστές της διαφθοράς στο Δημόσιο

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της γενικού επιθεωρητού δημόσιας διοίκησης

Οι οικονομικές υπηρεσίες στο Δημόσιο αποτελούν τη βασική εστία διαφθοράς, σύμφωνα με στοιχεία της νέας έκθεσης της γενικού επιθεωρητού δημόσιας διοίκησης που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το Σεπτέμβριο. Πολλά σοβαρά περιστατικά αφορούν εφορίες και τελωνεία. Ανάμεσά τους και κακουργήματα.


Επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών είχε συστήσει μαζί με τουλάχιστον δέκα εφοριακούς από τη βόρεια Ελλάδα, δίκτυο εκβιασμού επιχειρηματιών. Επί 15 χρόνια, τους απειλούσε με βαρύτατες κυρώσεις για φορολογικές παραβάσεις. Εναλλακτικά πρόσφερε γενναίο κούρεμα στα πρόστιμα, έναντι αμοιβής, με ταρίφα δέκα έως είκοσι χιλιάδες ευρώ. Η άρση του τραπεζικού του λογαριασμού, έδειξε πως είχε καταθέσεις άνω του μισού δις ευρώ, και μεγάλη ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα και Κύπρο.

Εφοριακός που υπηρετούσε σε προάστιο της Αθήνας, φέρεται να υπεξαίρεσε συνολικά 341 χιλιάδες ευρώ. Πώς; Ανέγραφε ψευδώς ότι καθημερινά πουλούσε χαρτόσημα και παράβολα. Οταν εντοπίστηκε, επικαλέστηκε οικονομικά προβλήματα. Σε ένδειξη καλής θέλησης, όπως είπε, επέστρεψε 5000 ευρώ, και δεσμεύτηκε να επιστρέψει και τα υπόλοιπα.

Γυναίκα εφοριακός, έναντι αμοιβής, πλαστογραφούσε δημόσια έγγραφα, αλλάζοντας χρονολογίες, έτσι ώστε ασφαλισμένοι να γλυτώνουν εισφορές σε Ταμεία, και κυρίως στο ΤΕΒΕ. Με αποτέλεσμα να αποκομίσει παράνομα δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά να χάσει τη θέση της.

Πάντως μη νομίζετε ότι οι εφοριακοί, αν και κάποιοι διώκονται για σοβαρά κακουργήματα, είναι πρωταθλητές στη διαφθορά. Καθώς τα σκήπτρα στο σύνολο των υποθέσεων, κατέχουν άνθρωποι των οικονομικών υπηρεσιών των δήμων και της Δημόσιας Υγείας...