11 Ιουλίου 2017

Μητσοτάκης: Θα αλλάξουμε το νομικό πλαίσιο για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα της ΝΔ είναι το θέμα της παιδείας. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δώσει εντολή για… φουλ επίθεση στην κυβέρνηση καθώς θεωρεί πως οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας αποτελούν οπισθοδρόμηση για τη χώρα.


Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη σε εκδήλωση «κατά της οπισθοδρόμησης που επιχειρείται με το Νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα», που διοργανώνει η Πρωτοβουλία για Παιδεία και Ανάπτυξη (ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α).

Κατά την τοποθέτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε πως η Νέα Δημοκρατία θα αλλάξει εκ νέου το νομικό πλαίσιο που διέπει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υποστήριξε πως αυτό θα γίνει σε μια λογική βελτίωσης του πλαισίου που έφερε ο Νόμος Διαμαντοπούλου, «ενσωματώνοντας όμως στην πρότασή μας και την εμπειρία από την εφαρμογή του νόμου μέχρι σήμερα».

«Έχουμε ήδη κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θα αιφνιδιάσουμε αλλά δεν θα χάσουμε και χρόνο» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «και το λέω αυτό γιατί οι απόψεις που ακούστηκαν σήμερα, διέπονται από βασική λογική ενός πανεπιστημίου που είναι ανοικτό στις προκλήσεις νέων εποχών, κοντά στην πραγματική οικονομία, με μεγάλο βαθμό αυτονομίας, και με ένα υπουργείο Παιδείας που θα παίζει μικρότερο στρατηγικό ρόλο και δεν παρεμβαίνει ουσιαστικά στα ζητήματα διοίκησης των πανεπιστημίων, με σκληρή αξιολόγηση και συσχέτιση των πόρων κρατικού προϋπολογισμού με αυτή την αξιολόγηση, που θα κρίνει και τον τελικό αριθμό των ιδρυμάτων που θα μπορούν να επιβιώσουν στις συνθήκες ενός κόσμου που αλλάζει πολύ γρήγορα».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την ελπίδα να «αυξηθούν τα αντανακλαστικά και της ακαδημαϊκής και της φοιτητικής κοινότητας για αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα με το νομοσχέδιο αυτό».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως «θα πρέπει να σεβαστούμε τους φοιτητές και να τους αφήσουμε να συμμετάσχουν σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια και όχι κομματικά».

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελος Βενιζέλος.