28 Ιουλίου 2017

Ο Ρουβίκωνας να είναι καλά και οι αποφάσεις των Δικαστηρίων «ελέγχονται»

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τελικά είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοσθούν οι νόμοι στην Ελλάδα. Από τη μία, σειρά υπουργών με τελευταίο τον αρμόδιο επί της Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, αμφισβητούν - στην καλύτερη περίπτωση - την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την πρακτική του δημοσίου να καταπατάει τη νομοθεσία και να παρατείνει το δικαίωμα του δημοσίου να διενεργεί ελέγχους πέραν της πενταετίας, από την άλλη ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης που «διατάσσει» την απελευθέρωση των μελών της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας»(με τι ιδιότητα άραγε).


Οι νόμοι, οι αποφάσεις δικαστηρίων όχι απλά καταστρατηγούνται, αλλά χρησιμοποιούνται από τους κυβερνώντες κατά το δοκούν. Εάν μας συμφέρει ή μας βολεύει, αφήνουμε μία ομάδα αναρχικών να κάνει βόλτες στο περιστύλιο τη Βουλής και λίγο αργότερα να δίνεται εντολή, ενώ οι προσαχθέντες βρίσκονταν καθ΄ οδόν για την ΓΑΔΑ, το περιπολικό να τους επιστρέφει σαν να μη συνέβη τίποτα στο χώρο της Βουλής.

Η ίδια ανόητη λογική-πρακτική ισχύει και για όλα όσα τους ενοχλούν. Και δυστυχώς μερικές φορές μπορούν να οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις. Οπως η απειλητική επιστολή που έλαβε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και που ενδεχομένως να συνδέεται με τα επικριτικά- υβριστικά σχόλια των υπουργών της κυβέρνησης για την απόφαση της Ολομέλειας με την οποία όπως προαναφέρθηκε κρίθηκε αντισυνταγματική η πρακτική του δημοσίου να παρατείνει συνεχώς το δικαίωμα του να διενεργεί ελέγχους.

Ο κ. Κοντονής λοιπόν, που στο προηγούμενο πόστο του δεν κατάφερε και καμία εξυγίανση, μόλις χθες μίλησε για την απόφαση τονίζοντας: «Πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε, με μια απόφαση που ελέγχεται, οι έλεγχοι να μην επεκτείνονται πάνω από μία πενταετία. Αυτοί οι έλεγχοι αφορούν όσους βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό μέσω off shore. Τα χρήματα ακολουθούν δαιδαλώδεις διαδρομές και χρειάζεται πολύς χρόνος για να αποκαλυφθεί η διαδρομή τους. Επιπλέον, μέχρι το 2015, λίστες μεγαλοκαταθετών που είχε παραλάβει το ελληνικό κράτος, οι προηγούμενες κυβερνήσεις τις έχαναν και όταν αργότερα τις έβρισκαν οι έλεγχοι γίνονταν με ρυθμούς χελώνας”, είπε. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στην χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και επανέλαβε με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ότι «είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι αυτή η περιπέτεια τελειώνει και θα ανακουφιστεί το σύνολο του ελληνικού λαού με πτώση της ανεργίας, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους».

Όσα ανέφερε ο υπουργός ελέγχονται. Και αυτό διότι δεν υπάρχει καμία παραγραφή τουλάχιστον στην πενταετία για τις λίστες Lagarde κ.λ.π. Ολες αυτές οι λίστες παραγράφονται στη δεκαετία καθότι η φορολογική διοίκηση είχε νέα πληροφοριακά στοιχεία. Οσον αφορά στα εμβάσματα οι δηλώσεις του υπουργού επίσης ελέγχονται. Και αυτό καθώς τα εμβάσματα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σε χώρες της Ε.Ε. Και τα στοιχεία των εμβασμάτων υπάρχουν στις τράπεζες εδώ και δεκάδες χρόνια. Και οι ελεγκτικές αρχές καθώς και οι εισαγγελικές αρχές είχαν πάντα πρόσβαση σε αυτά. Γιατί τόσα χρόνια λοιπόν κανείς δεν ζητούσε τα στοιχεία αυτά. Και αν η απάντηση του υπουργού είναι ότι οι προηγούμενοι έχουν ευθύνες, κανείς δεν θα το διαψεύσει. Αλλά ας μας πει τι έγιναν τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Πόσοι έλεγχοι έγιναν; Πόσα; χρήματα εισέρρευσαν στον κρατικό κορβανά;

Δυστυχώς, όλες οι αποφάσεις και κυρίως αυτής της κυβέρνησης είναι ενάντια στους φορολογούμενους. Τους θεωρούν εκ των προτέρων φοροφυγάδες και αδιαφορούν εάν πραγματικά είναι και τι απέδειξαν οι έλεγχοι για αυτούς. Σημασία έχει η επικοινωνιακή τους πολιτική και σπανίως η ουσία.

Άλλωστε σημασία έχει να μην προσαχθούν τα μέλη του Ρουβίκωνα.

http://www.liberal.gr/arthro/155826/politiki/2017/o-roubikonas-na-einai-kala-kai-oi-apofaseis-ton-dikastirion-isonelegchontaisin.html