23 Ιουλίου 2017

Ετοιμάζουν πάρτι με τα «κόκκινα» δάνεια-Αρχίζει το ξεπούλημα στα κοράκια

Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας της χώρας από τη Standard & Poor’s επιθυμεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση με την έκδοση ενός μικρού ομολόγου αναχρηματοδότησης (roll over) την επόμενη εβδομάδα, το οποίο δεν θα μπορούν να αγοράσουν ελληνικές τράπεζες αλλά μόνο ασφαλιστικά ταμεία και ξένοι επενδυτές.

Οι ξένοι επενδυτές επιθυμούν να τοποθετηθούν κατ’ αρχήν στην ελληνική αγορά ομολόγων, μ’ αυτή την «ακίνδυνη» έκδοση, ώστε να μπορούν να έχουν ρόλο στο μεγάλο πάρτι της πώλησης των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται.

Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και «κόκκινων» τραπεζικών δανείων θα μπορούν να χρηματοδοτούνται από ξένες τράπεζες για να εξασφαλίσουν τον απόλυτο έλεγχο και την «αξιοποίηση» των επιχειρήσεων και των περιουσιακών στοιχείων που θα αποκτούν αντί πινακίου φακής από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι πλέον στριμωγμένες και δεν έχουν άλλα περιθώρια ελιγμών.

Θα ρευστοποιούνται τα πάντα
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ρευστοποιούνται καθημερινά και με καταιγιστικούς ρυθμούς «πακέτα κόκκινων δανείων» μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, κυρίως στον τομέα του Τουρισμού, της Υγείας και του λιανεμπορίου.

Τα μεγάλα funds που θα αγοράσουν τα «πακέτα κόκκινων δανείων» θα μπορούν με τη χρηματοδότηση ξένων τραπεζών να τα «αξιοποιούν» αμέσως, δηλαδή είτε να προχωρούν σε πλήρη έλεγχο των επιχειρήσεων είτε να τις αναδιαρθρώνουν με σκοπό να τις πουλήσουν.

Στον χώρο της Υγείας και των υπερδανεισμένων τουριστικών μονάδων αναμένονται οι πρώτες εντυπωσιακές κινήσεις, αφού οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας είναι πλέον υποχρεωμένες να απαλλαγούν από κάθε συμμετοχή που δεν είναι αμιγώς χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να καθυστερούν άλλο την πώληση μεγάλων «κόκκινων» δανείων, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα περάσουν τον επόμενο έλεγχο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

«Το υπερβολικά υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων σε συνδυασμό με τη χαμηλή ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων αποτελούν μεγάλες δυνητικές υποχρεώσεις για το κράτος, θέτοντας σοβαρό κίνδυνο για την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους του δημόσιου τομέα.

Τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν υπολογίσει ένα απόθεμα της τάξης των 10 δισ. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ του 2016) για να καλυφθούν πιθανές επιπρόσθετες ανάγκες στήριξης των τραπεζών, όμως και αυτό το ποσό ίσως δεν είναι αρκετό. Συνεπώς, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού πριν από τη λήξη του προγράμματος θα είναι σημαντική για να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Οι αγορές χορεύουν, αλλά όχι σε νταούλια
Η κυβέρνηση από την πλευρά της θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κλίμα «επιστροφής στην ομαλότητα των χρηματαγορών», αλλά δυστυχώς «χτυπάει νταούλια και οι αγορές χορεύουν σε εντελώς διαφορετικό ρυθμό».

Το αρχικό σχέδιο για μια «θριαμβευτική επιστροφή» στις αγορές με επιτόκιο χαμηλότερο από το «ομόλογο Σαμαρά» κατέρρευσε μετά τη σαφή υπενθύμιση ότι η μνημονιακή Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δανειστεί ποσά πάνω από το ανώτατο όριο χρέους των 325 δισ. ευρώ.

Επομένως, η πολιτική καθημερινότητα του καλοκαιριού θα επιστρέψει υποχρεωτικά στην πολιτική αντιπαράθεση για τον «δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα» των κρατικών επιχειρήσεων που δήθεν υπερασπίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στους εκατοντάδες διορισμούς και «τακτοποιήσεις ημετέρων» στον κρατικό μηχανισμό. Όλα αυτά πασπαλισμένα με… άρωμα πολέμου κατά της διαφθοράς και εναντίον των «κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών του παρελθόντος», πολλοί από τους οποίους θα δουν τις περιουσίες τους να βγαίνουν στον πλειστηριασμό και την προσωπική τους ζωή να διαπομπεύεται.

Η «θριαμβευτική επιστροφή στις αγορές»θα πάρει τη μορφή ενός μικρού (όχι μεγαλύτερου των 4 δισ. ευρώ) πενταετούς ομολόγου, που θα εκδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα για να προσπαθήσει κατ’ αρχήν να αναχρηματοδοτήσει το 5ετές ομόλογο του 2014-2019, που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μετατρέψει ορισμένα Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου 3μηνης και 6μηνης διάρκειας (που αποτελούν εξαιρετικά βραχυπρόθεσμη και δαπανηρή μορφή δανεισμού) σε 5ετή ομόλογα. Η επιτυχία αυτού του σχεδίου θα εξαρτηθεί από την προθυμία των επενδυτών και τις υψηλές προμήθειες που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στους «συμβούλους έκδοσης».

Σαφέστατος ο Ντράγκι
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν εξαιρετικά σαφής προειδοποιώντας τις ελληνικές τράπεζες ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην έκδοση νέων ελληνικών ομολόγων παρά μόνο σε αναχρηματοδότηση υφισταμένων.

Επομένως, στη νέα έκδοση πρωταγωνιστές θα είναι ασφαλιστικά ταμεία που συμμετείχαν στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου Σαμαρά και οι ξένοι επενδυτές που έχει φέρει στην Ελλάδα η Goldman Sachs.

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι εξήγησε με σαφήνεια ότι η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να υποκαταστήσει περισσότερα Έντοκα Γραμμάτια με πολυετή ομόλογα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης του προγράμματος, το ερχόμενο φθινόπωρο.

Απόλυτος ρυθμιστής των εξελίξεων παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που θα πρωταγωνιστεί στην τρίτη αξιολόγηση του φθινοπώρου και –κυρίως–στην πολύ σημαντική τέταρτη αξιολόγηση του Φεβρουαρίου 2018.

Για να μην υπάρχει αμφιβολία, το ΔΝΤ υπογραμμίζει στην έκθεσή «μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» ότι οι συντάξεις και οι μισθοί του δημόσιου τομέα αποτελούν περισσότερο από τα 3/4 του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος από την εργασία, ότι τα στοιχεία του 2016 δείχνουν αυξανόμενο αριθμό φορολογουμένων με εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο, αλλά και ότι οι δημογραφικές τάσεις απαιτούν προσεκτικές προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες.

του Χρήστου Ν. Κώνστα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 22/7