31 Ιουλίου 2017

Κινέζοι θησαύριζαν ψαρεύοντας παράνομα «αγγούρια της θάλασσας» στο Μαλιακό

Τα πουλούσαν στην Κίνα που θεωρείται γκουρμέ λιχουδιά

Λαβράκι έβγαλαν οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφαλείας Φθιώτιδας, καθώς συνέλαβαν Κινέζους επιχειρηματίες οι οποίοι ψάρευαν παράνομα και εμπορεύονταν ολοθούρια (αγγούρια της θάλασσας» στην ευρύτερη περιοχή του Μαλιακού εδώ και χρόνια.

Τα «αγγούρια της θάλασσας» είναι σκουλήκια, τα οποία συγκαταλέγονται στα εχινόδερμα και χρησιμοποιούνται για δόλωμα στο ψάρεμα.

Στην Κίνα όμως θεωρείται πολύ εκλεκτό έδεσμα και σερβίρονται στα πιο ακριβά εστιατόρια σε απίστευτα υψηλές τιμές, ενώ τα χρησιμοποιούν και για την Παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η τιμή πώλησής τους στο εξωτερικό, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να αγγίξει και τα 1.000 ευρώ το κιλό. Ο Μαλιακός Κόλπος μάλιστα είναι από τα λίγα σημεία που μπορεί κανείς να τα βρει σε αφθονία, κάτι που γνώριζαν οι συγκεκριμένοι Κινέζοι επιχειρηματίες και γι’ αυτό έστησαν εκεί μια παράνομη επιχείρηση αλίευσης, εμπορίας, επεξεργασίας, συσκευασίας και αποθήκευσής τους.


Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες έκαναν εξαγωγές των σκουληκιών, γράφοντας στα τιμολόγια και τα συνοδευτικά έγγραφα ότι είναι καβούρια. Μάλιστα πρέπει να ασχολούνταν με την παράνομη αλιεία και εμπορία τους περισσότερο από δύο χρόνια και μάλιστα κάτω από τη μύτη των λιμενικών αρχών, χωρίς να τους πάρει κανείς χαμπάρι.


Μετά από καταγγελία όμως στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας, κ. Νικήτα Θεολογίτη και κατόπιν εντολής του η ασφάλεια Λαμίας πραγματοποίησε έφοδο στις αποθήκες της εταιρείας στην Ανθήλη.


Οι αρχές έχουν συλλάβει έναν Κινέζο, ενώ αναζητείται άλλος ένας που θεωρείται ο επικεφαλής της επιχείρησης. Οι διώξεις που έχουν ασκηθεί από την Εισαγγελία είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.
Στις εγκαταστάσεις της παράνομης επιχείρησης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 87.126 αποξηραμένα αλιεύματα του γένους « HOLOTHURIA », μήκους μικρότερου των 15 εκατοστών, έτοιμα προς διάθεση, συνολικού καθαρού βάρους (557,33) κιλών,
  • 23.355 αλιεύματα του γένους « HOLOTHURIA », εντός πλαστικών λεκανών με διάλυμα ξυδιού, μήκους μικρότερου των 15 εκατοστών, σε διαδικασία επεξεργασίας, συνολικού καθαρού βάρους 817,43 κιλών,
  • 3 ζυγαριές,
  • κλωβός αλιείας & καζάνι,
  • 11 συσκευασίες με αλάτι,
  • 17 μπετόνια με ξύδι,
  • πληθώρα νάιλον συσκευασιών, κενού περιεχομένου,
  • διάφορα παραστατικά και ιδιόχειρες σημειώσεις, καθώς και
  • διαβατήριο Κίνας.


Επιπλέον, κατασχέθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν ως μέσο διευκόλυνσης για την παράνομη δράση τους.

Σύμφωνα με τα κατασχεθέντα παραστατικά, οι εξαγωγές των αλιευμάτων πραγματοποιούταν, κατά τα έτη 2013 – 2014, σε χώρες της Ισπανίας, Τσεχίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, με αναγραφόμενα προς αποστολή προϊόντα: «φρέσκα καβούρια».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, τα ολοθουροειδή συγκαταλέγονται στα εχινόδερμα, η αναπαραγωγή των οποίων προστατεύεται και η αλιεία τους επιτρέπεται συγκεκριμένους μήνες του χρόνου.