25 Ιουλίου 2017

Θεσσαλονίκη: Επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο για τον ΟΑΣΘ

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη σχετικά με το νομοσχέδιο για τον ΟΑΣΘ και τη μη πρόσκληση του δήμου Θεσσαλονίκης στη Βουλή, γεγονός που είχε στηλιτεύσει προ ημερών και ο ίδιος ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, λέγοντας ότι πρόκειται για «θεσμική προσβολή της πόλης και των πολιτών».


«Υπήρξε πολύ μεγάλο κενό στην ενημέρωση των φορέων που έπρεπε να είναι παρόντες στη συζήτηση για τον ΟΑΣΘ στη Βουλή», τόνισε ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δημαρέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση.

«Δεν ξέρω πώς λειτουργούν οι επιτροπές της Βουλής, αλλά είναι κατάπτυστος ο τρόπος με τον οποίο διαλέγει τη διαδικασία του κατεπείγοντος η κυβέρνηση, να συζητήσει καλοκαιριάτικα ένα θέμα του ΟΑΣΘ, με ενημερώσεις στον αρμόδιο δήμαρχο, αν έγιναν - όπως ισχυρίζονται - την προηγούμενη μέρα τηλεφωνικά, μετά την πρώτη από τις δύο μέρες που συζητιέται το νομοσχέδιο; Αυτό είναι θεσμική προσβολή απέναντι στο δήμο Θεσσαλονίκης», σημείωσε.

Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή ήταν οι αναφορές του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρου Καλαφάτη, ότι ακόμη και αν δεν έλαβε γραπτή πρόσκληση, έπρεπε ο ίδιος ο δήμαρχος, με δική του πρωτοβουλία, να ζητήσει να παραστεί στη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής, για τον ΟΑΣΘ. Ο ίδιος σχολίασε ότι ανακοινώθηκε στην Eπιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, πως στους προσκεκλημένους φορείς για να συζητηθεί το θέμα ήταν και ο δήμος Θεσσαλονίκης, είπε ότι υπήρξε προσπάθεια από το προεδρείο να προσκληθεί ο δήμος και πρόσθεσε: «Εγώ θα έστελνα επιστολή στο προεδρείο της Βουλής. Εδώ κλήθηκε ο κάθε πικραμένος».

Απαντώντας στον κ. Καλαφάτη, ο κ. Δημαρέλος τον κατηγόρησε ότι κάνει αντιπολίτευση σε επίπεδο δήμου, ενώ είναι εκτεθειμένος από τα γεγονότα στο συγκεκριμένο θέμα.

Από την πλευρά της, η Ρία Καλφακάκου, από τη "Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη", σχολίασε λέγοντας ότι «ο λαός της πόλης έχει δεχτεί ότι πρέπει να τελειώνουμε με την αμαρτωλή ιστορία του ΟΑΣΘ», ενώ ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε ότι ο χαμένος από αυτή την ιστορία θα είναι ο λαός της Θεσσαλονίκης καθώς θα πληρώνει ακριβά μετακινήσεις που θα έχουν σοβαρά προβλήματα.