21 Ιουλίου 2017

ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΖΟΤΑΝ! Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους "ασφαλίτες"

Σωρεία μισθολογικών παροχών προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Βουλή.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται:


- Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο πολιτικό προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ)

- Στο πολιτικό προσωπικό της ΕΥΠ, αλλά και σε όλους τους ένστολους (Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική) που υπηρετούν σε αυτήν, χορηγείται και μηνιαίο επίδομα υψηλού βαθμού ευθύνης και ασφάλειας. Το ύψος και οι όροι χορηγήσεώς του θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών. Μέχρι την έκδοση της απόφασης αυτής, εξακολουθούν να καταβάλλονται τα ποσά στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.12.2016.

- Οι αποδοχές του διοικητή της ΕΥΠ καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Όλες οι αυξήσεις στην ΕΥΠ ισχύουν αναδρομικά από 1.1.2017.

- Υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών θα πληρωθούν για την εκτός ωραρίου υπερωριακή απασχόλησή τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και το πρώτο εξάμηνο του 2017 (δηλαδή στις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για την 2η αξιολόγηση) και αναδρομικά, ακόμα και αν δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης ή δεν έχουν αναρτηθεί στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

- Καταργούνται παροχές που αφορούν σε κάθε είδους ασφαλιστήρια συμβόλαια ή προγράμματα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των εργαζομένων καθώς και τα μειωμένα εισιτήρια και οι δωρεάν κάρτες διαδρομών.

Με άλλες διατάξεις, το Συμβούλιο Οικονομολόγων Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), δηλαδή των συνεργατών του υπουργού Οικονομικών, αναβαθμίζεται.

- Τόσο το ΣΟΕ, όσο και η ΗΔΙΚΑ, ο ΟΑΕΔ  και το ΓΕΜΗ μπορούν να έχουν απευθείας πρόσβαση στα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για να ανακτούν πληροφορίες μέχρι και σε επίπεδο ΑΦΜ των φορολογουμένων (διευκρινίζεται ότι η πρόσβαση αυτή αναφέρεται σε στατιστικά δεδομένα και κατόπιν ψευδωνυμοποίησης, ώστε να μην αποκαλύπτονται τα ονομαστικά στοιχεία του κάθε φορολογουμένου).

- Το ΣΟΕ θα μπορεί να κάνει «άνοιγμα» στην επιστημονική κοινότητα διοργανώνοντας συνέδρια κλπ.

Κωστής Πλάντζος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ