18 Ιουλίου 2017

Ο υπεύθυνος της (παραλίγο) καταστροφής και το πιόνι του

Όχι, δεν παρακολούθησα τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στον Γιώργο Αυτιά. Την ώρα εκείνη βρισκόμουν στην παραλία των Λιβανατών και θα ήταν τουλάχιστον διαστροφή ν’ αφήσω το μπανάκι μου και να τρέχω να ακούω για την θεωρία του παράλληλου νομίσματος. Έχω άλλωστε την εντύπωση πως η μόνη αξιόλογη είδηση που βγήκε από την συνέντευξη αυτή ήταν το γεγονός ότι ο Γιάνης περνάει μερόνυχτα στα σολάριουμ και μοιάζει πλέον με ένα κράμα ανάμεσα στον θρυλικό Αμερικανονιγηριανό μπασκετμπολίστα Ακίμ Ολάζουον και κάποιο θύμα αστραπιαίας αυτοανάφλεξης.


Στο Time Line μου στο Facebook και εν συνεχεία σε διάφορα άρθρα στα ΜΜΕ διαπίστωσα έναν καταιγισμό μύδρων εναντίον του Βαρουφάκη. Βρισιές, κατάρες, απειλές για ειδικά δικαστήρια. Γιατί όμως; Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στην Ελλάδα μας που να αμφισβητούν ακόμα πως ο Γιάνης απλώς ακολουθούσε εντολές; Αυτός που τον επέλεξε για την θέση του Υπουργού Οικονομικών την συγκεκριμένη στιγμή δεν γνώριζε τις απόψεις του; Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν έβλεπε την ένδοξη περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 που το πάει ο υπουργός του; Εδώ το είχαμε πάρει πρέφα εμείς που είμαστε στην απ’ έξω. Ακόμα και σήμερα όμως, έχετε δει κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να απαξιώνει εκείνη την «Περήφανη Διαπραγμάτευση»; Αντίθετα, το επιχείρημα του «Τουλάχιστον αυτοί προσπάθησαν» εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στη λίστα της συριζαίικης προπαγάνδας.

Η μεγαλύτερη απόδειξη για όλα αυτά που αναφέρω όμως είναι ο τρόπος που αποχώρησε ο Βαρουφάκης από το κυβερνητικό σχήμα, αμέσως μετά το Δημοψήφισμα. Λίγες φορές στην πολυτάραχη ζωή αυτού του τόπου έχουμε γίνει μάρτυρες ενός «διαζυγίου» τόσο «βελούδινου». Και μετά όμως τόσο ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι γραμμιτζήδες του σε ΜΜΕ και σόσιαλ μίντια φέρθηκαν με το γάντι στον πρώην υπουργό τους, φτάνοντας συχνά στο σημείο να πλέκουν το εγκώμιό του. Κάντε εδώ μια σύγκριση με την αντιμετώπιση που είχε από τους συριζαίους η Ζωή Κωνσταντοπούλου για την οποία διαβάσαμε και διαβάζουμε από το ότι είναι «χρυσαυγίτισσα» έως το ότι ασκεί το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου…

Φυσικά, ο Βαρουφάκης έχει πλέον αρχίσει να επιτίθεται κατά κύματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχομένως επειδή θεωρεί πως δεν τηρήθηκε κάποιας μορφής συμφωνία. Τι να κάνουμε όμως; Δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος πάλαι ποτέ «σύντροφος» που πέφτει θύμα εξαπάτησης από τον Αλέξη Τσίπρα. Από τον άνθρωπο δηλαδή που είναι ο βασικός υπεύθυνος για όσα ζήσαμε στο πρώτο μισό του 2015.

http://www.liberal.gr/arthro/153290/apopsi/th-cheimonas/o-upeuthunos-tis-paraligo-katastrofis-kai-to-pioni-tou.html