29 Ιουλίου 2017

Χωρίς αποχετευτικό ο δήμος Διονύσου... οι μαλ@κες έδωσαν το έργο στον Καλογρίτσα

Της Μαριάννας Τζάννε

Μπορεί ο όμιλος Καλογρίτσα να "καρδιοχτυπά" για το μέλλον των εργολαβιών του Πάτρα -Πύργο, στην αγορά όμως περιμένουν να δουν πώς θα κλείσουν τα μέτωπα που έχει ανοίξει με άλλα σημαντικά έργα όπως είναι το δίκτυο αποχέτευσης του δήμου Διονύσου.


Τις προηγούμενες μέρες, ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης απέρριψε το αίτημα θεραπείας που είχε υποβάλλει η εταιρεία "Τοξότης" εναντίον απόφασης του δήμου Διονύσου.

Με την απόφαση αυτή δινόταν παράταση κατά 6 μήνες (έως 28-4-2016) στην αποκλειστική τμηματική προθεσμία του έργου, αναγνωρίζοντας υπαιτιότητα του αναδόχου χωρίς αναθεώρηση τιμολογίου. Η σύμβαση με τον ανάδοχο εγκρίθηκε από το δήμο Διονύσου το Δεκέμβριο του 2015 με έκπτωση 48,8%. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εκχωρηθεί έναντι δανείων στην Τράπεζα Αττικής.

Το υπουργείο απέρριψε την αίτηση θεραπείας, αποδέχτηκε όμως το αίτημα της Τοξότης ως προς το σκέλος της μη επιβολής ποινικών ρητρών. Το επιχείρημα που προβάλλεται για την αποδοχή είναι ότι στην σύμβαση του έργου δεν ορίζεται το ποσοστό της ρήτρας ανά ημέρα υπέρβασης των τμηματικών προθεσμιών.

Για το έργο αποχέτευσης υπάρχουν έντονες γκρίνιες στο δήμο Διονύσου αφού εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η εργολαβία δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Η δημοτική παράταξη "Συμμαχία για τον Πολίτη" σε πρόσφατη αναφορά της εκφράζει σοβαρό προβληματισμό για την πορεία του έργου, τόσο σε επίπεδο κατασκευής όσο και σε επίπεδο σύνδεσης ιδιοκτησιών με το δίκτυο όπου αυτό έχει ήδη κατασκευαστεί. Όπως σημειώνουν, τρία χρόνια από την έναρξη του έργο, το ποσοστό ολοκλήρωσης του δικτύου είναι κάτω από το 25%.

«Εκφράζονται φόβοι, για να μην πούμε ότι υπάρχει πλέον η βεβαιότητα, ότι το έργο, είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί. Απομένει να δούμε τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν από τις πρόσφατες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, να προβεί σε ειδική πρόσκληση προς τον ανάδοχο, για συγκεκριμένα μέτωπα εργασιών που πρέπει να αναπτύξει σε ορισμένο χρονικό διάστημα".

Όπως αναφέρουν δεν υπάρχει ούτε μία σύνδεση στο ήδη κατασκευασμένο τμήμα του δικτύου, περίπου 24 χιλ. από τα περίπου 96 χιλ. αποχετευτικού δικτύου της περιοχής.

Ο εργολάβος πάντως είχε δυσκολία από το ξεκίνημα του έργου, όπως αποδεικνύουν οι αναφορές της Διεύθυνσης Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων του υπουργείου Υποδομών.

Βάσει της εγκεκριμένης σύμβασης η αποκλειστική τμηματική προθεσμία του ανάδοχου ήταν 14 μήνες, δηλαδή έως τις 28 Νοεμβρίου του 2015. Μέσα σε αυτή την περίοδο ο ανάδοχος όφειλε να έχει ολοκληρώσει το 50% του φυσικού αντικειμένου του έργου, δηλαδή 48,1 χιλιόμετρα δικτύου. Όπως αναφέρεται, παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς την εταιρεία και τον κίνδυνο να κηρυχθεί έκπτωτη, 10 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2015 που ήρθαν τα capital control είχε εκτελέσει το 1% του έργου και 4 μήνες μετά το 1,5%!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα αποχέτευσης στο δήμο Διονύσου έχουν και συνέχεια. Αρχές του χρόνου υπεγράφη από τα συναρμόδια υπουργεία, η ένταξη στο ΕΣΠΑ και της β΄ φάσης του έργου κατασκευής δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στις δημοτικές κοινότητες Αγίου Στεφάνου, Διονύσου, Κρυονερίου, Ροδόπολης και Σταμάτας. Ο προϋπολογισμός των νέων έργων ανέρχεται σε 33,8 εκ. ευρώ με ορίζοντας ολοκλήρωσης το 2020.

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ellada/329521-xoris-apoxeteitiko-o-dimos-dionisou-logo-kalogritsa