06 Ιουλίου 2017

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ! «Βουτιά» στα έσοδα από την κρουαζιέρα το πρώτο τρίμηνο του έτους

Σημαντική μείωση κατέγραψαν τα έσοδα από την κρουαζιέρα ενώ μεγάλη πτώση καταγράφεται και στον αριθμό των επισκεπτών κρουαζιέρας που βρέθηκαν στη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.


Ειδικότερα οι εισπράξεις από την κρουαζιέρα μειώθηκαν κατά 36% ενώ ο αριθμός των επισκεπτών κρουαζιέρας συρρικνώθηκε κατά 48,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας από 16 λιμάνια της χώρας και για το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου 2017, προκύπτουν τα εξής:

Οι αφίξεις

Καταγράφηκαν 92 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (Ιανουάριος-Μάρτιος 2016: 150 αφίξεις), με 82 χιλ. επισκέψεις επιβατών, έναντι 189 χιλ. επισκέψεων επιβατών την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Από τη συμπληρωματική έρευνα προέκυψε ότι το 86,0% των επιβατών ήταν διερχόμενοι επισκέπτες, οι οποίοι κατά μέσο όρο πραγματοποίησαν 1,7 στάσεις σε ελληνικά λιμάνια, έναντι 2,1 στάσεων την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Οι εισπράξεις

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017, οι συνολικές εισπράξεις από επιβάτες κρουαζιέρας μειώθηκαν κατά 36,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 και ανήλθαν στα 9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνεται στα καταγραφόμενα στοιχεία από την Έρευνα Συνόρων, καθώς αφορά ταξιδιώτες που αναχώρησαν από την Ελλάδα (last port), ενώ 8 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν πρόσθετα έσοδα που καταγράφονται στη συμπληρωματική έρευνα.

Τα έσοδα ανά λιμάνι

Το κυριότερο λιμάνι από πλευράς εισπράξεων κρουαζιέρας είναι το λιμάνι του Πειραιά, με συμμετοχή 64,1% επί του συνόλου. Ακολουθούν το λιμάνι του Ηρακλείου και το λιμάνι του Κατάκολου με 8,4% και 7,6% των εισπράξεων αντίστοιχα. Οι επτά σημαντικότεροι λιμένες αφίξεως κρουαζιερόπλοιων καλύπτουν το 95,7% των συνολικών εισπράξεων από κρουαζιέρες και το 92,2% των συνολικών επισκέψεων επιβατών.

Διανυκτερεύσεις και αριθμός επισκεπτών

Οι συνολικές διανυκτερεύσεις εκτός κρουαζιερόπλοιων αυξήθηκαν κατά 92,7% και διαμορφώθηκαν στις 108 χιλ. διανυκτερεύσεις, ενώ οι συνολικοί επιβάτες κρουαζιέρας για την επισκοπούμενη περίοδο εκτιμώνται σε 48 χιλ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 48,1%, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τη διαμόρφωση των εισπράξεων από την κρουαζιέρα.