27 Ιουλίου 2017

Σφυροκόπημα από φορείς σε Πολάκη - Ξανθό με αφορμή το νομοσχέδιο για τη «μεταρρύθμιση της Υγείας»

Αντιμέτωποι με τις σφοδρές αντιδράσεις των φορέων, οι οποίοι επί της ουσίας καλούσαν την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αποσύρει το νομοσχέδιο, βρέθηκαν οι κκ. Παύλος Πολάκης και Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή. Από την ρύθμιση που αφορά τον οικογενειακό γιατρό μέχρι και την την χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος, σχεδόν το σύνολο των φορέων σφυροκόπησαν τους δύο Υπουργούς, οι οποίοι αντί να βοηθήσουν τον χώρο της Υγείας, τον καταστρέφουν.


Είναι ενδεικτικό ότι ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος υποστήριξε ότι είναι ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί στρεβλώσεις κα ανισότητες στη δημόσια υγεία και επέκρινε το γεγονός ότι τα ΤΟΜΥ προβλέπονται μόνο σε μεγάλες πόλεις και όχι στη περιφέρεια που θα έπρεπε να ενισχυθεί.

Ο Μιχαήλ Βλασταράκος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου υποστήριξε ότι δεν είναι ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο για τη πρωτοβάθμια υγεία και φροντίδα και όπως είπε, είναι αντίθετο με τις πάγιες και διαχρονικές θέσεις του Συλλόγου σε ότι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις οι οποίες ακυρώνονται.

«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με ένα νομοσχέδιο που υλοποιεί μνημονιακές δεσμεύσεις, δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας και ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις», υπογράμμισε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων.

 Ο Πρόδρομος Μποδοσάκης Μερκούρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Γενικής Ιατρικής εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την «φαλκίδευση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού», ενώ σημείωσε ότι επαναφέρει από το παράθυρο την αρνητική λειτουργία του ΙΚΑ και ακυρώνει στη πράξη το εγχείρημα της αποκλειστικής απασχόλησης.

«Κόφτη ασθενών» χαρακτήρισε τα ΤΟΜΥ, ο Ιωάννης Γαλανόπουλος, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. «Και αυτή η μεταρρύθμιση είναι συνέχεια των προηγούμενων. Δίνεται συνέχεια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ τα ΤΟΜΥ καλύπτουν τις ανάγκες μόνο του 30% του πληθυσμού», ανέφερε.

 Τις ισχυρές επιφυλάξεις της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος εξέφρασε ο πρόεδρος της, Δημήτρης Σκουτέλης υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η πολυδαίδαλη μορφή του νομοσχεδίου δημιουργεί σύγχυση και είναι εντελώς αβέβαιη η επιτυχής έκβαση του», ενώ συμπλήρωσε ότι «εξακολουθεί να υποβαθμίζεται ο σημαντικός ρόλος των νοσηλευτών».

 Ο Ιωάννης Λυμβαίος, γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, έκανε λόγο για «πολύ προβληματικό νομοσχέδιο», και «για ανυπαρξία εθνικού σχεδιασμού», σημειώνοντας πάντως ότι έχουν ενσωματωθεί αιτήματα τους. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην «παντελή έλλειψη αναφοράς στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία για θέματα ψυχικής υγείας».

Ο Λεωνίδας Βιτωράτος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις πως το νομοσχέδιο θα λύσει προβλήματα και θα αποκαταστήσει αδικίες και ανισότητες ενώ έκανε λόγο για παντελή έλλειψη του μη ιατρικού προσωπικού.

Ο Ιωάννης Τσικανδηλάκης, μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ζήτησε να καθοριστεί επακριβώς ο σημαντικός ρόλος του φαρμακοποιού και να θεσμοθετηθούν οι υπηρεσίες που παρέχει.

 Η 'Αννα Μαστοράκου, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ χαρακτήρισε «δογματικό» το νομοσχέδιο, μίλησε για λευκή επιταγή για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα αλλά και για καταστρατήγηση τόσο της επιλογής του ασφαλισμένου για τον οικογενειακό του γιατρό όσο και των θεσμών και των δικαιωμάτων των ασθενών.

 Ο Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, στράφηκε κατά των ΤΟΜΥ τονίζοντας ότι «στερούμε από τον ασθενή την ελεύθερη επιλογή γιατρού και θεραπευτηρίου, ενώ τάχθηκε κατά της καταβολής παραβόλου στις κλινικές.

Ο Παναγιώτης Ψυχάρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου Υγειονομικού Προσωπικού, κάλεσε τον υπουργό Υγείας να δεσμευτεί ώστε οι απλήρωτοι γιατροί που έχουν επιστρέψει στην εργασία τους με δικαστικές αποφάσεις να ενταχθούν στην μισθολογική κατάσταση του κράτους. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη κάθε επιστήμονας που συμμετέχει στην πρωτοβάθμια βαθμίδα να έχει οριοθετημένα καθήκοντα.

Η Κατερίνα Αβραμωτή - Λυκερίδου, αντιπρόεδρος των ΤΕΙ Αθήνας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι είναι σημαντική και χρήσιμη η δημιουργία ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, πρόσθεσε πάντως ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την αποδοχή φοιτητών στις διάφορες δομές.

http://www.liberal.gr/arthro/155747/politiki/2017/sfurokopima-apo-foreis-se-polaki---xantho-me-aformi-to-nomoschedio-gia-ti-isonmetarruthmisi-tis-ygeiassin.html