31 Ιουλίου 2017

Αυξάνονται οι δολοφονίες "μαγισσών" στην Τανζανία

Τουλάχιστον 80 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένες γυναίκες, δολοφονούνται κάθε χρόνο στην Τανζανία, από "πολιτοφύλακες" που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Τα τελευταία θύματα, πέντε γυναίκες που κατηγορήθηκαν ότι έκαναν μάγια και δολοφονήθηκαν από ένα εξαγριωμένο πλήθος την περασμένη εβδομάδα.


Χιλιάδες ηλικιωμένες Τανζανές έχουν στραγγαλιστεί, μαχαιρωθεί ή καεί ζωντανές τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κέντρο Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Νταρ ελ Σαλάμ, δείχνει ότι από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τον Ιούνιο φέτος έχουν λιντσαριστεί 479 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών, πολλές γυναίκες που κατηγορήθηκαν ως μάγισσες.

Η Χέλεν Κίτζο-Μπισίμπα, η εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου, τόνισε ότι οι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυξήθηκαν από πέρσι, εν μέρει λόγω των περιορισμών στις ελευθερίες μετά το διάταγμα του προέδρου Τζον Μαγκουφούλι που απαγορεύει την πολιτική δράση μέχρι το 2020.

Η πίστη στη μαγεία είναι διαδεδομένη στη χώρα. Είναι επίσης ένας τρόπος με τον οποίο εξηγούνται συμφορές όπως ο θάνατος ενός προσώπου, η αδυναμία κάποιου να αποκτήσει παιδιά ή η καταστροφή της σοδειάς.

Οι περισσότερες επιθέσεις σημειώθηκαν στο Νταρ ελ Σαλάμ και στην περιοχή της Μπέγια. Στην πρώτη πόλη αναφέρθηκαν 117 ανθρωποκτονίες και στην δεύτερη 33. Ακολουθούν η Μάρα με 28 θανάτους και η Γκέιτα με 26.

Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δολοφόνων πέντε γυναικών στο χωριό Ουντόμο. Οι δράστες ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τα θύματά τους και κατόπιν έκαψαν τα πτώματα. "Έχουν συλληφθεί πολλοί ύποπτοι αλλά οι έρευνες συνεχίζονται", είπε ο Γουιλμπρόουντ Μταφούνγκουα, ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας.