18 Ιουλίου 2017

ΦΑΠΕΣ από Ευρωπαίους αξιωματούχους: Δεν αρκεί μόνο μια «έξοδος» στις αγορές...

Η επερχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από τα μνημόνια, αλλά αυτό δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.


Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters, η διαδικασία απαιτεί μια σειρά από επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων και τη δημιουργία ενός ικανοποιητικού κεφαλαιακού «μαξιλαριού».

Ήδη, όπως αναφέρει το newmoney.gr, οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Αθήνα σχεδιάζει να βγει στις αγορές με 5ετές ομόλογο, με σκοπό να συγκεντρώσει τουλάχιστον τρία δισ. ευρώ, μόλις η απόδοση υποχωρήσει κάτω από το 5%. Αυτή θα είναι και η πρώτη απόπειρα της Ελλάδας να δανειστεί από τις αγορές μετά την έκδοση ομολόγου το 2014.

Σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, βασικό μέλημα της κυβέρνησης πριν την έκδοση είναι να συγκρατήσει οποιαδήποτε σχόλια περί υποχώρησης από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, καθώς κάτι τέτοιο θα αύξανε την αστάθεια, ειδικά τώρα που η χώρα μπαίνει ξανά στο στόχαστρο των αγορών.

Βασικός παράγοντας είναι και το ποιος θα αγοράσει τα νέα ομόλογα, αφού, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους, για να χαρακτηριστεί επιτυχημένη η έξοδος, η έκδοση θα πρέπει να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, με ελάχιστη συμμετοχή από τις ελληνικές τράπεζες.

Αλλά, ακόμα κι αν η έκδοση είναι πετυχημένη, η Αθήνα δεν πρέπει να χαλαρώσει, αφού μέρος αυτών των κεφαλαίων θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να «χτιστούν» κεφαλαιακά «μαξιλάρια», προειδοποιούν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει «μαξιλάρι» ύψους εννέα δισ. ευρώ, για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τους πρώτους δέκα μήνες μετά το τέλος του προγράμματος.

Για να πετύχει τον στόχο αυτό και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε πολλαπλές εκδόσεις ομολόγων, διαφορετικής ωρίμανσης, μέχρι τον Αύγουστο του 2018, σημειώνουν οι αξιωματούχοι.

Αντίθετα, ακόμα κι αν οι εκδόσεις είναι πετυχημένες, οποιαδήποτε οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να ωθήσει την Ελλάδα ακόμα και σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) μετά το τέλος του προγράμματος.