25 Ιουλίου 2017

Υποτονικό το κλίμα στο χρηματιστήριο, σαν να μην βγήκαμε στις αγορές

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Η επιφυλακτικότητα συνεχίζει να κυριαρχεί στο ελληνικό χρηματιστήριο με τον τζίρο και το επενδυτικό ενδιαφέρον σε μέτρια επίπεδα, τη στιγμή που τα νέα από την έκδοση του ελληνικού ομολόγου είναι αισιόδοξα, με την επενδυτική όρεξη να είναι αυξημένη, εν αναμονή και των τελικών λεπτομερειών της έκδοσης νωρίς το απόγευμα.


Πάντως, αντίθετα με το Χ.Α, θετική είναι η αντίδραση στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2010. Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της Barclays, Antonio Garcia Pascual, η χρονική στιγμή της εξόδου στις αγορές είναι ευνοϊκή για διάφορους λόγους. Αυτοί περιλαμβάνουν το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης και την επίσημη χρηματοδοτική στήριξη, τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, τους περιορισμένους πολιτικούς κινδύνους και την ελάφρυνση του χρέους που πιθανόν να δοθεί αργότερα εντός του έτους ή μετά.

Από χθες το Χ.Α δεν έχει δείξει καμία ευφορία στην είδηση της εξόδου στις αγορές,  αφού σύμφωνα με τους αναλυτές η έξοδος είχε ήδη αποτιμηθεί ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο είχε πραγματοποιήσει ήδη ισχυρά κέρδη της τάξης του 30% από τις αρχές του έτους. Χλιαρές οι κινήσεις στις τραπεζικές μετοχές, κέρδη μόνο για Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ, Coca Cola από τον FTSE 25.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, για άλλη μία συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτη δείχνει αδυναμία να κινηθεί προς τις 850 μονάδες και όλα δείχνουν πως θα επικρατήσει η καλοκαιρινή ραστώνη, αφού δεν φαίνεται κάποιος ουσιαστικός καταλύτης στον ορίζοντα. Για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να ξεφύγει προς τις 860 μονάδες, θα πρέπει να υπάρξει σημαντική κίνηση στις τραπεζικές μετοχές, γύρω από τις οποίες κυριαρχεί προβληματισμός μετά και και την έκθεση του ΔΝΤ.  Σε ότι αφορά τον FTSE 25, οι πρώτες επιθετικές στηρίξεις είναι το επίπεδο των 2155 μονάδων με επόμενο επίπεδο τις 2020

Υποτονικό το κλίμα στο χρηματιστήριο, σαν να μην βγήκαμε στις αγορέςΕπιστρέφοντας στο ταμπλό,  ο Γ.Δ υποχωρεί 0,46% στις 845,13 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 21,6  εκατ. ευρώ και ο όγκος να ανέρχεται τα 35,8 εκατ. τεμάχια. Οι αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη εντοπίζονται στις 859 και τις 864 μονάδες, ενώ κρίσιμη παραμένει η αντίσταση των 855 μονάδων για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς

Πιέσεις συνεχίζουν να σημειώνονται στον FTSE 25 ο οποίος υποχωρεί 0,41% ανώ χαμηλότερα κατά 0,26% κινείται ο τραπεζικός δείκτης.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχωρεί 0,44% στα 2,2600 ευρώ, η Πειραιώς σημειώνει πτώση 0,38% στα  0,2650 ευρώ, ενώ ΕΤΕ και Eurobank γυρισαν και αυτές στα αρνητικά με πτώση 0,27% στα 0,3690 ευρώ και πτώση 0,10% στα 0,9990 ευρώ αντίστοιχα.

Στα υπόλοιπα blue chips η εικόνα είναι πτωτική, με μοναδικές εξαιρέσεις τα κέρδη σε Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Coca Cola και ΕΛΠΕ. Οι μεγαλύτερες πιέσεις εντοπίζονται σε Ελλάκτωρ (-2,89%), Fourlis (-2,25%), ΔΕΗ (-1,27%), Τιτράν (-1,24%) και Folli Follie (-1,23%).

http://www.capital.gr/agores/3228711/upotoniko-to-klima-sto-xrimatistirio-san-na-min-bgikame-stis-agores