11 Ιουλίου 2017

Αν η δόση ήταν... κινηματικά χρήματα

Του Νίκου Φιλιππίδη

Σε μια προχωρημένη... Ευρώπη θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πως θα αντιδρούσαν οι υπουργοί που τον Μάρτιο του 2015 επικρότησαν το σχέδιο για το παράλληλο νόμισμα, εάν η δόση που εκταμιεύτηκε χτες από τον ESM δεν πιστώνονταν σε πραγματικό χρήμα, αλλά δίνονταν με την μορφή I owe you.


Πως θα αντιδρούσαν εάν καλούνταν να αποπληρώσουν τους χιλιάδες συνταξιούχους δικαιούχους εφάπαξ με μια υποσχετική προοριζόμενη για την αποπληρωμή φόρων ή τους προμηθευτές νοσοκομείων, υπουργείων και δήμων με ένα χαρτί παράλληλου νομίσματος.

Φαντάζομαι ότι εάν ονομάτιζαν το εν λόγω χαρτί, με ένα... κινηματικό νόμισμα όπως το χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης, αν για παράδειγμα το ονόμαζαν «τσε γκεβάρα» θα γίνονταν... ανάρπαστο ανάμεσα στα μέλη της «επαναστατικής» κυβέρνησης, το υπουργικό συμβούλιο της οποίας συνεδρίασε τον Μάρτιο του 2015.

Κάτι σαν τα... fidget spinner θα γίνονταν μόδα για λίγο. Η διαφορά με το δημοφιλές παιχνίδι των νέων, είναι ότι την «μόδα» ΣΥΡΙΖΑ θα την πλήρωναν οι Έλληνες πολίτες.

Όπως πολλές φορές έχει αναλυθεί, η πρόταση Βαρουφάκη με την οποία ενθουσιάστηκε το υπουργικό συμβούλιο της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε χώρες οικονομικά διαλυμένες όπως η Αργεντινή ή σε χώρες με ιδιαιτερότητες, όπως η Κούβα λόγω του οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ.

Τις πρώτες μέρες η χρήση του «τσε γκεβάρα» θα ήταν περιορισμένη, διότι θα υπήρχε ακόμα ιδιωτικό απόθεμα σε ευρώ. Με την πάροδο όμως των ημερών η χρήση του θα γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη, ταυτόχρονα με την υποτίμησή του.

Με το ευρώ ως ισχυρό νόμισμα να κυκλοφορεί παράλληλα με το «τσε γκεβάρα», όλοι θα ήθελαν να ξεφορτωθούν το 2ο νόμισμα και να το ανταλλάξουν με ευρώ. Κανείς όμως σώφρων δε θα τολμούσε να το ανταλλάξει χωρίς πρώτα να έχει απαιτήσει τη δραστική υποτίμησή του. Η υποτίμηση θα οδηγούσε σε μεγάλο πληθωρισμό και συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, με αποτέλεσμα να μειωθεί η πραγματική αξία του χρήματος. Σε πολλές περιπτώσεις επίσης θα ήταν αδύνατη η εισαγωγή προϊόντων από το εξωτερικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια κατ' εξοχήν εισαγωγική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα.

Η μεγάλη κοινωνική αδικία που θα προέκυπτε θα ήταν ανάμεσα σε αυτούς που θα είχαν απόθεμα σε ευρώ και σε εκείνους που δε θα είχαν, αλλά θα είχαν... «τσε γκεβάρα». Αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε πεδίο κοινωνικών αγώνων. Οπότε όλα καλά με τα μέλη της τότε και ενδεχομένως της σημερινής κυβέρνησης. Μετά το κινηματικό νόμισμα θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα νέο... κίνημα απέναντι σε όλους θα διακρατούσαν ακόμα ευρώ...

http://www.liberal.gr/arthro/151680/apopsi/n-filippidis/an-i-dosi-itan-kinimatika-chrimata.html