25 Ιουλίου 2017

Δεύτερη υποψηφιότητα στις δικηγορικές εκλογές της Αθήνας από το χώρο της ΝΔ

Νεανικό αίμα θα διεκδικήσει από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας την θέση του προέδρου του Δικηγορικού  Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), κατά τις  επικείμενες εκλογές, κατεβάζοντας έτσι, μέχρι στιγμής,  αρκετά χαμηλά  το πήχη του ορίου ηλικίας των υποψηφιοτήτων.
         

Γνωστοποιήθηκε η  δεύτερη υποψηφιότητα από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον πρώτο επιστημονικό Σύλλογο της χώρας, που δεν είναι άλλη από αυτή του σημερινού μέλους του Διοικητικού Συμβούλου του ΔΣΑ Φώτη  Κωτσή.        
         
Έτσι είναι αυταπόδεικτο ότι οι υποψηφιότητες από το χώρο της ΝΔ  για την διεκδίκηση του ΔΣΑ  έχουν μια μικρή πολυδιάσπαση έως τώρα, αν ληφθεί υπόψη ότι  οι προθεσμίες των υποψηφιοτήτων  ακόμα «τρέχουν». Η προθεσμία των  υποψηφιοτήτων  σύμφωνα με τον νέο Κώδικα  των Δικηγόρων λήγει την 31 Οκτωβρίου 2017. Πάντως, υπενθυμίζεται  ότι κατά πάγια τακτική στον ΔΣΑ οι περισσότερες υποψηφιότητες κατατίθενται την τελευταία μέρα.
       
Οι δικηγόροι θα προσέρθουν στις κάλπες την τελευταία Κυριακή του ερχόμενου Νοεμβρίου, εκτός αν αλλιώς αποφανθεί το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ (μπορεί να μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία μέσα στον Νοέμβριο του 2017).
         
Ο  40χρόνος Φώτης Κωτσής προέρχεται από το χώρο της κεντροδεξιάς, και είναι σήμερα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου  του ΔΣΑ, ενώ στις φετινές δικηγορικές εκλογές θα κατέλθει με δικό του συνδυασμό.
       
Το 2011 εξελέγη για πρώτη φορά, αλλά    ήταν και πρώτος στις επιλογές των συναδέλφων του,  σύμβουλος του ΔΣΑ με την παράταξη του πρώην προέδρου Γιάννη Αδαμόπουλου. Στην συνέχεια η συνδικαλιστική του επιτυχίας επαναλήφθηκε το 2014 όπου  επανεξελέγη και πάλι μέλος της διοίκησης του ΔΣΑ.
         
Ο Φώτης  Κωτσής ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Αθηναϊκού Κέντρου Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών «Προμηθέας».
Είναι μάχιμος δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,   εξειδικευμένος  στο χώρο του αστικού, εμπορικού και διοικητικού δικαίου.
         
Από την θέση του μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ έχει ασχοληθεί  με θέματα που αφορούν   τους νέους συναδέλφους του - δικηγόρους (ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.), καθώς και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης μέσω εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών.
       
Ο υποψήφιος πρόεδρος  έχει διδάξει επί σειρά ετών “Business Law” (Δίκαιο Επιχειρήσεων) σε αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα του Αμερικανικού Πανεπιστημίου “City University of Washington/Seattle” με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.
         
Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την γνωστοποίηση της υποψηφιότητάς του, ο Φώτης Κωτσής  αναφέρει: «Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει περάσει μέσα από συμπληγάδες. Η κοινωνία και οι πολίτες μάτωσαν. Μαζί τους και οι δικηγόροι. Καθένας από εμάς δίνει έναν καθημερινό αγώνα αξιοπρέπειας» και προσθέτει:
         
«Δυστυχώς όμως, αυτό δεν έγινε πάντα αντιληπτό από την ελληνική κοινωνία. Και σ’ αυτό έχουμε και οι ίδιοι ένα μερίδιο ευθύνης:  Αυτό-εγκλωβιστήκαμε σε αδιέξοδες τακτικές, δείξαμε απειρία στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων, βάλαμε συχνά την κοινωνία απέναντί μας κατασπαταλώντας δυνάμεις χωρίς σχέδιο».
         
Όμως ο  κύκλος της εσωστρέφειας πρέπει κάποτε να κλείσει, τονίζει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ και συνεχίζει:  «Επιτέλους, να τολμήσουμε να συζητήσουμε για τον ρόλο και την επαγγελματική υπόσταση του δικηγόρου στη μετά τα Μνημόνια εποχή. Να δημιουργήσουμε και να συν-διαμορφώσουμε οι ίδιοι τις εξελίξεις στον κλάδο μας, και όχι απλά να τις ακολουθούμε».
         
Για τις μελλοντικές βλέψεις που έχει ο  Φώτης Κωτσής, για το δικηγορικό λειτούργημα, αναφέρει χαρακτηριστικά:
         
«Έχουμε ηθικό χρέος απέναντι στον εαυτό μας και συλλογική ευθύνη απέναντι στον δικηγορικό κλάδο, να κάνουμε ξανά το δικηγορικό επάγγελμα λειτούργημα. Να κερδίσουμε πίσω την πληγωμένη μας υπερηφάνεια. Να ξανακάνουμε ισχυρή τη φωνή μας. Να γίνουμε πάλι συνοδοιπόροι με την κοινωνία.
       
Σ’ αυτή την προσπάθεια οφείλουμε όλοι μας να είμαστε μπροστά. Ενωμένοι. Στον ΔΣΑ, στα θεσμικά όργανα, στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα στην κοινωνία».
         
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η άλλη υποψηφιότητα από το χώρο της ΝΔ για τις εκλογές στον ΔΣΑ είναι του 37χρόνου Δημήτρη Αναστασόπουλο.
         
Τόσο ο Φώτης Κωτσής όσο και ο Δημήτρης Αναστασόπουλος αναδείχθηκαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ μέσα από το ψηφοδέλτιο του πρώην προέδρου του ΔΣΑ, Γιάννη Αδαμόπουλου.

Παναγιώτης Τσιμπούκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ