13 Ιουλίου 2017

Ο Γαβρόγλου καταργεί το επιστημονικό πεδίο των παιδαγωγικών τμημάτων

Αλλαγές από τη νέα χρονιά στη εισαγωγή φοιτητών στα παιδαγωγικά τμήματα, θα φέρει διάταξη που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή πριν το κλείσιμό της τον Αύγουστο.


Πιο συγκεκριμένα, η διάταξη θα προβλέπει την κατάργηση του τέταρτου (4ου) επιστημονικού πεδίου, των επιστημών της εκπαίδευσης, ως διακριτού πεδίου που απαιτεί εξέταση σε συγκεκριμένο μάθημα γενικής παιδείας (μαθηματικά για τους υποψήφιους της ομάδας «προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών», και ιστορία για τους υποψήφιους των ομάδων προσανατολισμού «θετικών επιστημών και οικονομίας και πληροφορικής»).

Με την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση, σχεδιάζεται από το υπουργείο Παιδείας η ένταξη των παιδαγωγικών τμημάτων σε όλα τα επιστημονικά πεδία ήδη από το ερχόμενο σχολικό έτος, ώστε η πρόσβαση στα τμήματα αυτά να επιτρέπεται με οποιαδήποτε από τις τετράδες μαθημάτων των ομάδων προσανατολισμού και οι υποψήφιοι να απαλλαγούν από την εξέταση στο 5ο μάθημα, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η κατάργηση του 4ου επιστημονικού πεδίου έρχεται μετά από σχετικό αίτημα των παιδαγωγικών τμημάτων.