27 Ιουλίου 2017

Εισβολή Ρουβίκωνα στη Βουλή: Αποκοιμήθηκε η φρουρά, κενά στην ασφάλεια

Τους έβαλαν με καθυστέρηση χειροπέδες, αλλά τους άφησαν ελεύθερους έπειτα από συνεννόηση Βούτση - Τόσκα

Το κράτος καταλύθηκε, επισημαίνει στο ρεπορτάζ του για την Ελευθερία του Τύπου ο Γιώργος Λυκουρέντζος, για το περιστατικό κατά το οποίο μέρα μεσημέρι, ο Ρουβίκωνας «ξαναχτύπησε» και... συλλαμβάνοντας κοιμώμενη τη φρουρά της Βουλής, εισέβαλε σε έναν από τους -θεωρητικά- καλύτερα φυλασσόμενους χώρους της πρωτεύουσας: Το προαύλιο της Βουλής.

Όχι μόνο «έσπασαν» τα μέτρα ασφάλειας του ελληνικού Κοινοβουλίου -και μάλιστα για δεύτερη φορά-, αλλά φαίνεται πως ίσως να εισέβαλαν με την ίδια άνεση, αν ήθελαν, και μέσα στο κτίριο! Η Μίνα Καραμήτρου γράφει στην Ελευθερία του Τύπου ότι τα μέλη της αναρχικής ομάδας έπιασαν στον ύπνο τους αστυνομικούς της Βουλής, που προσπαθούσαν μετά να βρουν διάφορες εξηγήσεις και δικαιολογίες, όπως ότι ήταν επιλογή τους να τους ακινητοποιήσουν στο προαύλιο, ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι αστυνομικοί και αναρχικοί στο πεζοδρόμιο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την ασφάλεια του ελληνικού Κοινοβούλιο είχαν κληθεί, πάντως, να δώσουν εξηγήσεις και πριν από μερικούς μήνες, όταν όχι μόνο δεν έκαναν τον έλεγχο τον οποίο έπρεπε στην αλληλογραφία του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, αλλά αρχικά είχαν κάθετη άρνηση ότι ο παγιδευμένος φάκελος που έσκασε, τελικά, στα χέρια του κ. Παπαδήμου είχε περάσει από τα μηχανήματα και τους αστυνομικούς της Βουλής.