05 Ιουλίου 2017

Υποπλοίαρχος υδροφόρας για το θάνατο των ψαράδων: Ξεψάριζαν, δεν μας είδαν -Δεν ήξεραν να κολυμπούν, δεν μπορούσαμε να τους σώσουμε

Για τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν μετά τη σύγκρουση της υδροφόρας με το αλιευτικό σκάφος στην Αίγινα που είχε σαν συνέπεια δύο άτομα να χάσουν τη ζωή τους μίλησε ο υποπλοίαρχος της υδροφόρας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε πως «ήμασταν στα 50 μέτρα, τους φώναζα ‘’περιμένετε’’… Ήταν δίπλα μας και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι, δεν ξέραμε ότι δεν ήξεραν να κολυμπούν».

Όπως ανέφερε ο υποπλοίαρχος (την ώρα του δυστυχήματος) «κοιμόμουν, βγήκα και είδα το (αλιευτικό) σκάφος να έχει βουλιάξει να έχει πέσει... και να έχουν πνιγεί δυο άνθρωποι».


Για το πώς έγινε το τραγικό δυστύχημα, ο υποπλοίαρχος είπε: «Εκανε ό,τι χρειάζεται ο καπετάνιος, κάναμε ό,τι προβλέπεται για να το αποτρέψουμε (σ.σ το δυστύχημα) αλλά οι άνθρωποι δεν μας έβλεπαν, ξεψάριζαν» επέμεινε.

Οι δύο άτυχοι ψαράδες, φέρεται ότι την ώρα του δυστυχήματος προσπαθούσαν να μαζέψουν τα δίχτυα, καθώς παρά τις φωνές του πλοιάρχου του πλοίου δεν άκουσαν και συνέχισαν την εργασία τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή, το ναυτικό δυστύχημα σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Καβουρόπετρας.


Σημειώνεται ότι ο πλοίαρχος της υδροφόρας «Αίγινα ΙΙ» συνελήφθη, ενώ και τα έξι μέλη του πληρώματος του πλοίου κρατούνται από το λιμενικό μετά τις καταθέσεις που έδωσαν στο λιμεναρχείο Αίγινας που έχει αναλάβει την προανάκριση της υπόθεσης.

Η υδροφόρα που ενεπλάκη στη σύγκρουση με το αλιευτικό και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ψαράδων, θα επιθεωρηθεί με στόχο τη διαλεύκανση των συνθηκών του δυστυχήματος με τους δύο νεκρούς.

Η τραγωδία με δύο νεκρούς ψαράδες, 62 και 74 ετών, σημειώθηκε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή 2,5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σουβάλας, όταν το πλοίο-υδροφόρα «Αίγινα» συγκρούστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες με το αλιευτικό σκάφος «Παναγιώτης».

Από τη σύγκρουση το αλιευτικό σκάφος -που ήταν ξύλινο- διαλύθηκε, ενώ τα δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτό έπεσαν στη θάλασσα και περισυνελέγησαν στη συνέχεια νεκροί από το πλήρωμα της υδροφόρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα, το ναυτικό δυστύχημα σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Καβουρόπετρας. Οι δύο άτυχοι ψαράδες φέρεται ότι εκείνη την ώρα προσπαθούσαν να μαζέψουν τα δίχτυα τους, καθώς, παρά τις φωνές του πλοιάρχου του πλοίου, δεν άκουσαν και συνέχισαν την εργασία τους.

Ο πλοίαρχος του «Αίγινα» προσπάθησε να πραγματοποιήσει ελιγμό, ωστόσο το αλιευτικό με τους δύο επιβαίνοντες δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί και συγκρούστηκε στη δεξιά πλευρά της πρύμνης της υδροφόρας, στο πίσω μέρος.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο θάνατος των δύο άτυχων ψαράδων που έπεσαν στο νερό οφείλεται σε πνιγμό μετά από σφοδρή πτώση, ενώ τα δύο θύματα ήδη αναγνωρίστηκαν από τους οικείους τους στο κέντρο υγείας της Αίγινας.

Το λιμεναρχείο της Αίγινας, που έχει αναλάβει την προανάκριση της υπόθεσης, απαγόρευσε τον απόπλου της υδροφόρας προκειμένου να επιθεωρηθεί, ενώ τα 6 άτομα πλήρωμα -μεταξύ των οποίων και ο πλοίαρχος- οδηγήθηκαν στο