17 Ιουλίου 2017

Μέρκελ: "Δεν πρόκειται να δεχτούμε εκβιασμούς από την Τουρκία"- Το μήνυμά της στον Ερντογάν

Λίγο πριν φύγει για τις διακοπές της, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έδειξε τα…δόντια της στον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Παραχώρησε συνέντευξη χθες, Κυριακή, στην κρατική τηλεόραση ARD, δέκα, μόλις, εβδομάδες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές και μία μέρα πριν τα γενέθλιά της. «Εάν εκλεγώ καγκελάριος για τέταρτη φορά, θα εξαντλήσω την τετραετία» είπε χαρακτηριστικά, περνώντας το μήνυμά της στους αντιπάλους της.


Λίγες ώρες πριν κλείσει τα 63, η Καγκελάριος της Γερμανίας διαβεβαίωσε τους Γερμανούς πολίτες ότι θα ολοκληρώσει το όραμά της, αν επανεκλεγεί. «Όταν ανακοίνωσα την πρόθεσή μου να διεκδικήσω την επανεκλογή μου κατέστησα σαφές ότι το κάνω για όλη την τετραετία», είπε χαρακτηριστικά. «Κανείς δεν ξέρει τι φέρνει η ζωή, αλλά σίγουρα η πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω για τέσσερα χρόνια».

Με το προβάδισμά της απέναντι στον Μάρτιν Σουλτς να είναι σαφές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Μέρκελ αντέκρουσε τα πυρά του πολιτικού της αντιπάλου, που την κατηγόρησε ότι απέτυχε στο θέμα των επενδύσεων στα δημόσια έργα.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή της έχει αυξήσει τις επενδύσεις μαζικά, ενώ είπε «όχι» στο ανώτατο όριο προσφύγων που μπορεί να δεχτεί η χώρα της, ξεκαθαρίζοντας τις αποστάσεις της από το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας.

Τέλος, δεν παρέλειψε να «κουνήσει το δάχτυλο» στην Τουρκία, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτεί εκβιασμούς. Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία απαγόρευσε σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν τη νατοϊκή βάση στο Ικόνιο και τους εκεί Γερμανούς στρατιώτες. «Στο Ικόνιο θα πρέπει να δούμε τη συνολική κατάσταση. Ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται σε μια αποφασιστική φάση και θα πρέπει να ζυγίσουμε τα πράγματα ωστόσο ιδιαίτεροι όροι με εμάς δεν θα υπάρξουν» ανέφερε η Καγκελάριος χαρακτηριστικά. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η απαγόρευση αυτή δεν σχετίζεται με την έκδοση των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία. «Τα δύο θέματα δεν έχουν απολύτως καμία σχέση μεταξύ τους. Πριν εξάγουμε συμπεράσματα, θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε τις συνομιλίες και να συζητήσουμε τα θέματα αυτά με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ. Το όλο θέμα είναι ατυχές, πολύ ατυχές» είπε.

Αυτό που εντυπωσίασε, είναι η παραδοχή της Μέρκελ ότι το Brexit και η νίκη Μακρόν στη Γαλλία την ενέπνευσαν και την παρακίνησαν να συνεχίσει να πιστεύει και να επενδύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τους τελευταίους μήνες αντιληφθήκαμε ότι η Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από γραφειοκρατία και οικονομικούς κανόνες. Ότι η Ευρώπη και η συμβίωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να κάνει με πόλεμο και ειρήνη και ότι οι δεκαετίες ειρήνης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο δεν θα ήταν πραγματικότητα χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση».