25 Ιουλίου 2017

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την κυβέρνηση... πάει και για την εξουσία»

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Πόσες φορές άραγε, από την μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, πρόεδρος ανώτατου δικαστηρίου είχε καλέσει δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες στο γραφείο του, για να στηλιτεύσει την κυβέρνηση, κατηγορώντας την για απρόκλητες επιθέσεις στελεχών εναντίον της δικαιοσύνης; Η απάντηση είναι απλή. Ποτέ.


Ήταν η πρώτη φορά εδώ και 43 χρόνια. Η επιλογή του Νικόλαου Σακελλαρίου, πρόεδρου του ΣΤΕ, μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς εξέφρασε τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, που «βράζουν» εναντίον κυβερνητικών στελεχών.

Η χώρα έχει κάνει πολλά  βήματα πίσω σε ζητήματα θεσμικής τάξης. Η πίεση που δέχεται ο θεσμικός ιστός της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι τεράστια, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει κάθε τομέα της δημόσιας ζωής. Επιχειρεί να στήσει δικούς της μηχανισμούς «εξουσίας», ώστε να κάνει κάθε ανεξάρτητη φωνή να σωπάσει. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στον ευαίσθητο τομέα της δικαιοσύνης.

Οι  «επιθετικές» κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου προς τη δικαιοσύνη δεν έγιναν από την μια μέρα στην άλλη. Αποτελούν ομολογημένο στόχο του. Δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός που ο συνομιλητής του πρωθυπουργού Παύλος Πολάκης έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει την Κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία», μία αντίληψη απολύτως δηλωτική της αυταρχικής και καθεστωτικής νοοτροπίας της ηγετικής παρέας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την ανάλυση που έχουν κάνει στον τρίτο όροφο των γραφείων της ΝΔ.

Η Κυβέρνηση προσπάθησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, να συγκροτήσει ένα πλέγμα φιλικών ΜΜΕ με στόχο τη συκοφάντηση των αντιπάλων της και τον εκβιασμό όσων την ενοχλούν με τις απόψεις ή την παρουσία τους. Απόπειρες που άλλοτε προσέκρουσαν στα θεσμικά τείχη της ελληνικής δημοκρατίας και άλλοτε εκδηλώθηκαν μέσα από τη δημιουργία ελεγχόμενων ΜΜΕ που αναλαμβάνουν τη στοχοποίηση όσων ενοχλούν την Κυβέρνηση. Όπως δήλωσε στο liberal.gr στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να χειραγωγήσει τους δικαστές. Δεν πρόκειται για σειρά τυχαίων γεγονότων, αντίθετα είναι τμήμα της στρατηγικής του κ.Τσίπρα παραμονής στην εξουσία».

Σοβαρές παθολογίες διαπιστώνονται και στη λειτουργία της διοίκησης, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου με παράνομους διορισμούς εγκαθιδρύεται ένα νέο κομματικό κράτος. Για την Πειραιώς  πάντως η σημαντικότερη έκφραση εγκαθίδρυσης μιας καθεστωτικής λογικής αποτελούν οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

«Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε φτάσει στο σημείο οι ίδιοι οι δικαστές να καταγγέλλουν απόπειρες ελέγχου της Δικαιοσύνης. Αυτό δεν είναι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης. Είναι επίσημες ανακοινώσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων» τονίζουν στελέχη της ΝΔ, τα οποία μιλούν για  πρακτικές  που δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα. «Από ανθρώπους, που είχαν πολιτικό είδωλο τον Chavez και σήμερα χαριεντίζονται με τον Maduro, δεν περιμένει κανείς κάτι περισσότερο. Όμως στη δημοκρατική και ευρωπαϊκή Ελλάδα αυτά δεν περνάνε» τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε δημόσια τηλεοπτική δήλωση, τονίζοντας ότι 43 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, οι δημοκρατικοί  θεσμοί, για πρώτη φορά, υπονομεύονται τόσο απροκάλυπτα.

«Σε όσους απεργάζονται σχέδια  που κλονίζουν το δημοκρατικό μας οικοδόμημα, στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι δημοκρατικοί θεσμοί θα σταθούν όρθιοι.  Η κοινωνία δεν θα διχαστεί» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος εκφράζει σε συνομιλητές του την ανησυχία του, ότι η χώρα δε μπορεί να πορευθεί με αυτόν τον τρόπο.

Όπως μάλιστα επιμένουν οι πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της προστασίας της δικαιοσύνης, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια, δεδομένης της άσχημης συγκυρίας, να απωλέσει «το τελευταίο καταφύγιο» κάθε πολίτη.

http://liberal.gr/arthro/154983/epikairotita/2017/isono-syriza-echei-tin-kubernisi-paei-kai-gia-tin-exousiasin.html