20 Ιουλίου 2017

Ο... άλλος «δρόμος» του Μητσοτάκη

[Καλά κάνει και πάει σε καφενεία και πλατείες και μιλάει με απλό κόσμο, αρκεί να λείπουν οι επικοινωνιακές μπαρούφες με τις σανόμπαλες και τις στημένες φώτο]

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Όσοι περιμένουν περιοδείες «κλασικού» τύπου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα απογοητευθούν. Όσοι περιμένουν ομιλίες σε κομματικά ακροατήρια που μπορεί και να θυμίζουν «στημένες» καταστάσεις, θα απογοητευθούν. Όσοι παρακολουθούν την τακτική που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τις επισκέψεις του στην περιφέρεια θα έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει έναν «άλλο» δρόμο από τα παραδοσιακά, στενά πλαίσια της πολιτικής επικοινωνίας με τους πολίτες.


Η διήμερη περιοδεία στη Λακωνία ήταν μία ακόμα απόδειξη της εντελώς διαφορετικής πορείας που ακολουθεί.

Από την παρουσία του σε έναν παραδοσιακό «δεξιό» νομό, ο καθένας θα περίμενε τουλάχιστον μία ανοιχτή πολιτική ομιλία με καθαρά κομματικό ακροατήριο, με «καταγεγραμμένους» ψηφοφόρους. Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία δηλαδή για να σταλεί ένα δυνατό επικοινωνιακό μήνυμα συσπείρωσης μέσα από τα γαλάζια σημαιάκια που θα δέσποζαν στα απαραίτητα τηλεοπτικά πλάνα.

Αντιθέτως ο κ. Μητσοτάκης περπάτησε σε ένα διαφορετικό μονοπάτι.

Δεν πραγματοποίησε καμία ανοιχτή κομματική ομιλία. Προτίμησε να μιλήσει σε καφενεία και πλατείες σε τουλάχιστον έξι διαφορετικούς δήμους και χωριά του νομού Λακωνίας. Σπάρτη, Μολάοι, δήμος Ευρώτα, Μονεμβάσια, Κότρωνας ήταν μερικοί από τους προορισμούς του κ.Μητσοτάκη. Χωρίς την παρουσία τρικάμερων ή τηλεοπτικών βαν, παρά μόνο ενός συνεργείου της ΕΡΤ, που κάλυπτε την επίσκεψη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σταμάτησε και σε ένα χωριό, το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε «χωριό-φάντασμα», μια και αριθμεί μόλις 14 κατοίκους. Πρόκειται για την Χιμάρα Λακωνίας, οι κάτοικοι της οποίας τον περίμεναν πάνω στον επαρχιακό δρόμο δίπλα στην εκκλησία, θέλοντας να του διαβάσουν τα αίτηματά τους.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της διήμερης περιοδείας στη Λακωνία ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό επισκέφτηκε ένα παραδοσιακό εργαστήριο ζυμαρικών στο χωριό Γλυκόβρυση που απασχολεί 17 άτομα και αναπτύσσει πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα. Αμέσως μετά ξεναγήθηκε σε μία μονάδα που συσκευάζει χυμούς από το 1967 στις Αμύκλες, έχοντας ως βάση τον τοπικό συνεταιρισμό.

Η πραγματικότητα είναι ότι όπου και αν πήγε ο κ. Μητσοτάκης τα θέματα που έθεταν οι κάτοικοι ήταν λίγο πολύ τα ίδια. Η μεγάλη υπερφορολόγηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, αλλά και ο μεγάλος σκεπτικισμός απέναντι στο πολιτικό σύστημα συνολικά.

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν το γεγονός ότι ένας πολίτης στην Μονεμβάσια παρουσίασε στον κ. Μητσοτάκη κωδικό προς κωδικό τη φορολογική του δήλωση, για να τον πείσει ότι «δουλεύει για το κράτος».

Σε όλες τις επαφές του ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έδειξε διάθεση να κλείσει τις πόρτες του κόμματος σε κανέναν, ανεξαρτήτως του τι ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές.

Ο ίδιος άλλωστε είχε φροντίσει να προϊδεάσει για το πλαίσιο των πολιτικών του κινήσεων, μιλώντας πριν από μερικές μέρες στην πολιτική επιτροπή του κόμματός του: «Διχαστικά μηνύματα, περιφρόνηση των πολιτών για παλιότερες επιλογές τους, λογικές ρεβανσισμού και παρωχημένη αλαζονεία δεν χωράνε στη Νέα Δημοκρατία. Όταν εγώ ανοίγω τις πόρτες του Κόμματος, κανείς δεν μπορεί να τις κλείσει. Είμαστε εδώ για να συνθέσουμε, για να κάνουμε διάλογο και για ενώσουμε τους Έλληνες. Και δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε κανέναν. Ούτε τους παραδοσιακούς μας υποστηρικτές, αλλά ούτε όσους αρχίζουν να προσβλέπουν σε εμάς. Και δεν θα τους απογοητεύσουμε» είχε πει ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας το μήνυμα εντός και εκτός ΝΔ. Ένα μήνυμα που όσοι βρέθηκαν στην Λακωνία κατάλαβαν ότι θα επιχειρήσει να το κάνει πράξη.

Το αν θα το πετύχει, είναι νωρίς ακόμα να το κρίνουμε. Η διαδρομή είναι ακόμα στην αρχή.

http://www.liberal.gr/arthro/153919/politiki/2017/o-allos-isondromossin-tou-mitsotaki.html