05 Ιουλίου 2017

Γιατί γέρνει ο Πύργος της Πίζας (και άλλα διάσημα κτίρια) [εικόνες]

Από τον Πύργο της Πίζας στην Ιταλία μέχρι την Βρετανία και το Μπιγκ Μπεν, κάποια από τα πιο διάσημα κτίρια στον κόσμο έχουν μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική και μια τάση να γέρνουν προς μια μεριά.

Κάποια μοντέρνα κτίρια – όπως ο Πύργος του Μόντρεαλ, ύψους 165 μέτρων, που έχει μια κλίση 45 μοιρών και είναι το ψηλότερο κτίριο που γέρνει σε όλον τον κόσμο- γέρνουν επίτηδες, αλλά αυτά που γέρνουν εκτός αρχιτεκτονικού πλάνου είναι πραγματικοί εφιάλτες για τους ανθρώπους που τα διαχειρίζονται και προσπαθούν να τα επιδιορθώσουν.

Ο πολιτικός μηχανικός John Burland εξηγεί πως παρότι οι περισσότεροι ουρανοξύστες που έχουν κλίση είναι ασφαλείς, οι άνθρωποι συνήθως δεν θέλουν να ζουν σ’ αυτούς.

«Αν οι κάτοικοι ξέρουν ότι το κτίριο τους γέρνει, τότε αυτομάτως δεν είναι τόσο χαρούμενοι» λέει ο καθηγητής μηχανολογίας που είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε τις λύσεις που σταθεροποίησαν τον Πύργο της Πίζας και το Μπιγκ Μπεν.



Ο λόγος που κάποια κτίρια παίρνουν μια κλίση προς μια κατεύθυνση, και οι τρόποι με τους οποίους τέτοια προβλήματα μπορούν να διορθωθούν, είναι ένας τομέας γεωλογίας και μηχανικής που ονομάζεται γεωτεχνική.

«Η μάνα φύση παρέχει στους ανθρώπους εδάφη όλων των ειδών και αν δεν ξοδέψεις τα χρήματα και την ώρα για να διερευνήσεις το έδαφος με τον σωστό τρόπο – και να προσλάβεις ανθρώπους με τις κατάλληλες γνώσεις και την εμπειρία- τότε μπορείς να βρεθείς αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα» λέει ο Burland.



Όταν ο επιστήμονας ρωτήθηκε αν οι πύργοι που έχουν κλίση έχουν ένα κοινό πρόβλημα, ο ίδιος απάντησε: «είναι σχετικά σπάνιοι αλλά πιστεύω ότι ειδικά με τους πύργους πρέπει να είναι κανείς ακόμη πολύ προσεκτικός καθώς έχουν χαρακτηριστικά που τα μικρότερα κτίρια δεν εμφανίζουν».

Και συνέχισε λέγοντας: «Τα περισσότερα κτίρια που γέρνουν δεν είναι επικίνδυνα αλλά το να πουλήσεις τον χώρο τους αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς τα κτίρια αυτά γέρνουν επειδή υπάρχει κάποια ανορθογραφία στην κατασκευή ή στον σχεδιασμό. Το πρόβλημα με ένα ψηλό κτίριο είναι ότι το βλέπεις να γέρνει, πράγμα που δεν αρέσει στους ανθρώπους. Μπορεί να είναι ασφαλές, αλλά οι ιδιοκτήτες των κτιρίων δεν θα είναι καθόλου χαρούμενοι».



Όσο για τους λόγους που μπορεί ένα κτίριο να πάρει μια κλίση, ο Burland λέει: «Το έδαφος μπορεί να έχει κάποια μαλακότερα ή πιο αδύναμα σημεία τα οποία δεν ανιχνεύθηκαν στην αρχή. Μπορούν να υπάρχουν επίσης απροσδόκητα γεωλογικά ελαττώματα ή να μην έχεις κάνει την κατάλληλη έρευνα εδάφους».

«Αρκετά συχνά μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στον σχεδιασμό, εξαρτάται και από τον τύπο των θεμελίων, όπως και από τους περιορισμούς ελέγχου στην κατασκευή. Οπότε μπορείτε να καταλάβετε ότι υπάρχουν πολλές αιτίες προβλημάτων που εκτείνονται από το έδαφος, ως τον σχεδιασμό και τον έλεγχο και επιτήρηση της κατασκευής».



Ο Burland έπειτα εξήγησε πως γίνεται να σταθεροποιήσεις και να ισιώσεις έναν πύργο ο οποίος γέρνει, λέγοντας: «οι αρχές που πρέπει να ακολουθήσεις είναι απλές- και αυτή είναι άλλωστε η ουσία της ιδιοφυΐας: η απλότητα- αλλά στην πραγματικότητα απαιτεί να είσαι αρκετά εξειδικευμένος. Πρέπει να βρεις τι ακριβώς γέρνει, και να ξοδέψεις πολλά λεφτά ερευνώντας το έδαφος γύρω από τον πύργο, και τι έχει γίνει μέσα στον καιρό».

«Μια κλασική λύση είναι να προσθέσεις έδαφος στην μια μεριά αλλά πρέπει να γίνει προσεκτικά και να χρησιμοποιήσεις εξειδικευμένο εξοπλισμό. Στον Πύργο της Πίζας επειδή το έδαφος ήταν τόσο μαλακό, κάναμε το ακριβώς αντίθετο και αφαιρέσαμε έδαφος. Αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να βιαστεί γιατί μπορεί να υποπέσει σε σφάλμα αν δεν έχει τις απαραίτητες τεχνικές».



Και έπειτα συνέχισε εξηγόντας τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου έργου: «Ο Πύργος της Πίζας είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και περιλαμβάνει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, όποτε ο καλύτερος τρόπος να το εξηγήσω είναι να δώσω μια αναλογία. Είναι σαν κάποια παιδιά να προσπαθούν να χτίσουν πύργους με ξύλινα τουβλάκια πάνω στο χαλί και όχι σε επίπεδο πάτωμα. Μετά από ένα σημείο ο πύργος αρχίζει αναπόφευκτα να γέρνει. Όσο και να προσπαθήσεις δεν μπορείς να πας ψηλότερα. Και αυτό γιατί άπαξ και ο πύργος ξεκινήσει να κινείται, έστω και λίγο, το κέντρο της βαρύτητας μετακινείται και οδηγεί τον πύργο προς την κατεύθυνση που κινείται».

«Και αυτός είναι ο λόγος που η Πίζα γέρνει – μοιάζει με το να προσπαθείς να χτίσεις έναν πύργο σε ένα απαλό χαλί.Ο Πύργος της Πίζας είναι εκπληκτικός και πραγματικά σου κόβει την ανάσα με την αρχιτεκτονική του- θα αποτελούσε μνημείο κληρονομιάς ακόμα και αν δεν έγερνε- αλλά νομίζω αυτό είναι το χαρακτηριστικό που τον κάνει τόσο διάσημο. Κανένα κτίριο δεν είναι όσο όμορφος είναι ο Πύργος της Πίζας».



Πηγή Φωτογραφιών: Wikipedia